Τουρκία - Απελάσεις πρεσβευτών: Απόσπαση της προσοχής του λαού από τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα


Οκτώβριος 24, 2021. Ελλάδα.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους πρεσβευτές ορισμένων χωρών να χαρακτηριστούν «Persona non grata» έπειτα από αιτήματά  τους για την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, γράφει η Voice of America στην τουρκική.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την οδηγία του προέδρου, μια κίνηση που θα δημιουργούσε το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια στην εξουσία, του Ερντογάν.

Η διπλωματική κρίση συμπίπτει με τις ανησυχίες των επενδυτών για την πτώση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια κατά 200%, υπό την πίεση του Προέδρου Ερντογάν να τονώσει την οικονομία.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), είπε ότι ο κ. Ερντογάν «οδηγεί γρήγορα τη χώρα στον κατήφορο».

«Ο λόγος για αυτές τις κινήσεις δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία τεχνητών λόγων για την καταστροφή της οικονομίας », έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος έχει συνεισφέρει οικονομικά σε πολλές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, έχει περάσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων το 2013 και συμμετοχή σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Απέρριψε τις κατηγορίες και κρατείται υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της δίκης εναντίον του που συνεχίζεται.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «θρασύτατα» τα αιτήματα των διπλωματών, προσθέτοντας ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα να ζητήσουν την απελευθέρωση του Καβαλά, τονίζοντας ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Ο Σινάν Ούλγκεν, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ένταμ που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας, δήλωσε ότι ήλπιζε η Άγκυρα δεν θα απελάσει τους διπλωμάτες.

 Σε ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε την πρόταση του Τούρκου προέδρου κίνηση άνευ προηγουμένου μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

 " Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται σκληρά για να βρει μια πιο αποδεκτή φόρμουλα. Αλλά ο χρόνος τελειώνει" , έγραψε.

 Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν εκπληρώνει πάντοτε τις απειλές του.

Το 2018, μετά από διαμάχη με την Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει ηλεκτρονικά προϊόντα των ΗΠΑ. Αλλά η πώληση των αγαθών δεν επηρεάστηκε. Πέρυσι, κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα λόγω, όπως αποκάλεσε, την «αντιισλαμική» ατζέντα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν εφάρμοσε ένα τέτοιο μέτρο.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι απόφαση για τους διπλωμάτες αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα. 

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι είναι επίσης δυνατό να μειωθούν οι εντάσεις, δεδομένων των ανησυχιών για τις πιθανές διπλωματικές συνέπειες. 

Ο Ερντογάν, εξάλλου, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

 

VOA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr