Αλβανοί πολιτικοί σε Σερβία και Μαυροβούνιο είναι αντίθετοι στα «Ανοιχτά Βαλκάνια»


Οκτώβριος 24, 2021. Ελλάδα.

Σκόδρα.

Αλβανοί πολιτικοί από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σκόδρα της Αλβανίας για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις σχετικά με τους συμπατριώτες τους που ζουν σε αυτές τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με αυτούς, όπως γράφει η Shqiptarja,  τάχθηκαν εναντίον  της πρωτοβουλίας για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» γιατί θεωρούν ότι αυτή εκπληρώνει το αιώνιο όνειρο των Σέρβων να βγουν στη θάλασσα.

Ο Σέρβος βουλευτής Σαΐπ Καμπέρι  είπε ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, εφόσον οι Αλβανοί στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Σερβία, τους οποίους εκπροσωπεί καταπιέζονται και υφίστανται διακρίσεις.

«Αν η Σερβία αρνείται σταθερά τον μισό αλβανικό λαό. Θέλει φιλία με την Αλβανία αρνούμενος το Κοσσυφοπέδιο, αρνούμενος την ύπαρξη Αλβανών εντός της επικράτειάς της. Αυτές είναι οι αρχές των διπλών προτύπων με τις οποίες παίζει η Σερβία. Θα ζητήσουμε επίσης από τον πρωθυπουργό Ράμα ότι αυτή η συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη Σερβία στο πλαίσιο του project «Ανοιχτά Βαλκάνια», να έχει θετικές επιπτώσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο», είπε ο Καμπέρι.

Ενώ ο Πρόεδρος του Αλβανικού Δημοκρατικού Συνδέσμου στο Μαυροβούνιο, Νικόλ Τσαμάι, ο οποίος είπε ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά όσο το Κοσσυφοπέδιο είναι εκτός αυτού του project.

«Χωρίς αλλαγή της Σερβίας, η προσέγγιση σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο θα είναι εντελώς απαράδεκτη για τους Αλβανούς. Από την άλλη, ακόμα κι αν άλλαξε αυτή η έκθεση, νομίζω ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να το μετρήσουν καλά αν μπουν στη ‘νέα Γιουγκοσλαβία’.  Άλλωστε, το όνειρο αιώνων των Σέρβων είναι να βγούνε στη θάλασσα», είπε ο Τσαμάι.

Ο αρχηγός του Αλβανικού Δημοκρατικού Συνδέσμου μίλησε και για τη θέση των Αλβανών στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη και με την κυβέρνηση Κριβοκάπιτς, με τα συνεχιζόμενα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και την έλλειψη εκπροσώπησης στους θεσμούς.

shqiptarja.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr