Σελαχατίν Ντεμιρτάς :«Τι θα συμβεί στην Πολιτεία εάν διαπιστωθεί ότι το δίπλωμα του Προέδρου είναι πλαστό;»



Σεπτέμβριος 19, 2022. Ελλάδα.

Τουρκία.

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), που κρατείται στις φυλακές τύπου F της Αδριανούπολης, έθεσε ερωτήσεις σχετικά με το πανεπιστημιακό πτυχίο του προέδρου και προέδρου του AKP, Ταγίπ Ερντογάν.

 

«Τι γίνεται στο κράτος αν το δίπλωμα αποδειχθεί πλαστό;». 

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ντεμιρτάς είπε ότι «η αντιπολίτευση θα πρέπει να σχεδιάσει τη μεταβατική διαδικασία εξετάζοντας αυτές τις πιθανότητες».

 

Ο Ντεμιρτάς είπε, «Γιατί δεν έχεις ούτε έναν φίλο από το πανεπιστήμιο; Φέρατε σχεδόν όλους τους φίλους σας από το γυμνάσιο ενόψει της πολιτείας, αλλά δεν παρουσιάσατε ως δείγμα ούτε έναν φίλο πανεπιστημίου στην πολιτεία; « Δεν είναι ντροπή  αυτό για τους φίλους σου στο πανεπιστήμιο;» ρώτησε.

Το άρθρο του Ντεμιρτάς με τίτλο «Δίπλωμα Προέδρου», που έγραψε για την Gazete Wall, περιλάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

«Δεν μιλάμε για ένα απλό τεύχος περιοδικού, μιλάμε για κάτι πολύ σοβαρό, οι καταγγελίες δεν είναι απορριπτικές.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει μεγάλη σημασία αν κάποιος έχει πάει στο πανεπιστήμιο ή όχι. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν αναπτυχθεί και έχουν γίνει ικανοί παρόλο που δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο. Η κατάσταση για την οποία μιλώ εδώ είναι εάν έχει εκπληρωθεί μια πολύ σημαντική προϋπόθεση που απαιτείται για να φτάσει στο πιο σημαντικό διοικητικό επίπεδο μιας χώρας.

Θα μάθουμε την αλήθεια μετά τις εκλογές. Ίσως αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των σύγχρονων κρατών. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν κάποιος που φέρεται να διοικούσε τη χώρα μόνος του για σχεδόν 10 χρόνια με ψεύτικο πτυχίο κολεγίου αποδεικνυόταν ότι δεν είχε προσόντα.

Τι θα γίνει με την κυβέρνηση εάν το πτυχίο αποδειχθεί πλαστό;

 

Θα γράψω μερικά από αυτά και μπορείτε να τα ολοκληρώσετε.

 

- Εφόσον όλοι οι υπουργοί που διόρισε θα είναι μη εξουσιοδοτημένοι, όλες οι ενέργειες αυτών των υπουργών θα καταστούν επίσης άκυρες.

 

- Το καθήκον όλων των πρεσβευτών που διόρισε πέφτει.

 

- Τα διορισμένα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων παύουν να υφίστανται.

 

- Τα καθήκοντα όλων των διοικητών, περιφερειαρχών και πρυτάνεων που διόρισε πέφτουν.

 

- Παύονται τα καθήκοντα όλων των γενικών διευθυντών και υφυπουργών που έχει ορίσει.

 

Δηλαδή, αναδρομικά όλα τα διατάγματα διορισμού καθίστανται άκυρα. Η κρατική γραφειοκρατία καταρρέει σε ένα λεπτό. Όλες οι πρεσβείες και οι ξένες αποστολές της χώρας γίνονται μη εξουσιοδοτημένες.

Όλες οι διεθνείς συμφωνίες που έχει επικυρώσει καθίστανται άκυρες.

Όλοι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή και τέθηκαν σε ισχύ με την έγκριση του Προέδρου καθίστανται άκυροι. Για παράδειγμα, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τίθεται αυτόματα σε ισχύ. (Η σύμβαση υπεγράφη ενώ ήταν πρωθυπουργός.)

 

Απορρίπτονται όλες οι περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης του Προέδρου. Οι κυρώσεις που δίνονται γίνονται παρωχημένες, καταβάλλονται αποζημιώσεις σε όσους τιμωρούνται.

Όλες οι προσφορές που κατακυρώνονται σε συμμορία πέντε θα είναι άκυρες.


Τι είδους κατάσταση αντιμετωπίζει λοιπόν ο Πρόεδρος;

 

Εφόσον θα αρθεί και η προεδρική ασυλία, θα είναι σε θέση να δικαστεί σε ένα κανονικό βαρύ ποινικό δικαστήριο, όχι στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα έχει τον τίτλο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική απόφαση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 400 βουλευτές για τη δίκη.

 

Ο μισθός που του καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, το πρόσθετο επίδομα, τα έξοδα του Παλατιού όπως φαγητό, ποτό, θέρμανση, ψύξη, επικοινωνία, από τα καύσιμα των αεροπλάνων στα οποία επιβιβαζόταν μέχρι τους μισθούς του πληρώματος πτήσης και από τους μισθούς του ο στρατός της φρουράς από το κρυφό επίδομα σε κάθε δεκάρα που ξόδευε εισπράττονται από αυτόν.

 

Από τα γεύματα που έδινε στους αρχηγούς στο Παλάτι μέχρι τα χρήματα για το μουσικό όργανο που έφερε για τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα, του πληρώνονται όλα τα έξοδα που έκανε με την ιδιότητά του ως Προέδρου.

 

Εάν το δίπλωμα είναι πλαστό, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και τα μέλη της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής που σιωπούν γι' αυτό και συγκαλύπτουν την πλαστότητα αντιμετωπίζουν επίσης πολύ αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

 

Υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα από όσα μπορούμε να μετρήσουμε, ίσως κάποια από αυτά να είναι ευεργετικά.

 

Μερικές πανεπιστημιακές ερωτήσεις

 

Η αντιπολίτευση πρέπει να σχεδιάσει τη μεταβατική διαδικασία έχοντας υπόψη όλες αυτές τις δυνατότητες.

 

Όλα αυτά φυσικά τα λέω για τον Πρόεδρο της Μαδαγασκάρης. Ας μην παρεξηγηθούν και με βάλουν σε μπελάδες, δεν θα πάω ποτέ φυλακή.

 

Θα ήθελα να ολοκληρώσω θέτοντας στον Πρόεδρο της Μαδαγασκάρης μερικές ερωτήσεις. Ας πούμε ότι έχεις δίπλωμα.

 

- Λοιπόν, γιατί δεν έχεις ούτε έναν φίλο από το πανεπιστήμιο; Φέρατε σχεδόν όλους τους φίλους σας από το γυμνάσιο και το γυμνάσιο στην πολιτεία, αλλά δεν βάλατε ως δείγμα ούτε έναν φίλο πανεπιστημίου στην πολιτεία; Δεν είναι ντροπή για τους φίλους σας στο κολέγιο;

 

- Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία ανθρώπου από τα πανεπιστημιακά του χρόνια; Γιατί δεν έχεις φωτογραφίες από το κολέγιο;

 

- Γιατί δεν έχει βγει ούτε ένας άνθρωπος να πει «Πήγαμε μαζί στο πανεπιστήμιο, ήμασταν στο ίδιο σχολείο, ήμασταν στην ίδια τάξη»;

 

- Ας πούμε ότι δεν είχες φίλους, δεν είχες καθηγητή στο πανεπιστήμιο; Γιατί μόνο ένας δάσκαλος δεν βγήκε και είπε: «Ήταν μαθητής μου»; Ή γιατί δεν είπες «Ο τάδε καθηγητής μου από το πανεπιστήμιο»;

 

- Γιατί δεν έχετε αναμνήσεις από το κολέγιο στην ιστορία της ζωής σας;

 

Η τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση:

 

Πόσα είδη ζυμαρικών μπορείτε να μαγειρέψετε; Αν δεν μπορείς να κάνεις τουλάχιστον 10 είδη, σίγουρα δεν πήγες στο πανεπιστήμιο».


Selahattin Demirtaş – ileri haber


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr