Ρωσίδα πρέσβειρα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εκδιώξουν τη Ρωσία από τη Βουλγαρία»


Οκτώβριος 3, 2021. Ελλάδα.

Σόφια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διώξουν τη Ρωσία από όλους τους τομείς της ζωής της Βουλγαρίας. Ωστόσο, αυτός ο στόχος είναι ουτοπικός. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti η πρέσβειρα της Μόσχας στη Σόφια, Ελεονώρα Μιτροφάνοβα. 

Θέτοντας ως παράδειγμα της άποψής της, η Μιτροφάνοβα επεσήμανε την απέλαση ορισμένων Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια. 

Σύμφωνα με αυτήν, ωστόσο, αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να διαγραφεί η κοινή ιστορία και η πνευματική εγγύτητα που συνδέουν τους λαούς της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

Η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βουλγαρία,  εξέφρασε την ελπίδα ότι η σελίδα  της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Μόσχας και Σόφιας έχει κλείσει.

Η Ελεονώρα Μιτροφάνοβα χαρακτήρισε την κατάσταση στη Βουλγαρία ως σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση μετά από δύο γύρους βουλευτικών εκλογών. 

Τόνισε ότι είναι αδύνατο να πούμε από τώρα αν θα υπάρξει κυβέρνηση στη Βουλγαρία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτήν, η κατάθεση μήνυσης εναντίον του επικεφαλής του βουλγαρικού ρωσόφιλου κινήματος, Νικολάι Μαλίνοφ, έδειξε ότι η Σόφια ακολουθούσε αντιρωσική πορεία.  Υπενθύμισε, ακόμη,  ότι το 2019-2020 απελάθηκαν εννέα Ρώσοι διπλωμάτες από τη Βουλγαρία.

Η Μιτροφάνοβα είπε επίσης ότι αυτή η ενέργεια δεν ήταν μια εντελώς ‘ανεξάρτητη’ δράση της Βουλγαρίας:

«Ποιος από τους  μεγάλους αδελφούς βρίσκεται πίσω από αυτές τις εκτοπίσεις; Αυτοί είναι, φυσικά, οι Αμερικανοί, οι οποίοι προφανώς έθεσαν ως στόχο να εκδιώξουν τη Ρωσία από όλες σφαίρες της βουλγαρικής ζωής, που κατά τη γνώμη μου είναι μάλλον ουτοπικός στόχος, στο βαθμό που μας συνδέουν με τη Βουλγαρία τόσο ισχυρά στρώματα ιστορίας και πνευματική εγγύτητα, που δεν μπορούν να διαγραφούν ή να αλλάξουν».

Απαρίθμησε, μάλιστα, τις στιγμές της ιστορίας που συνδέουν τις δύο χώρες:

Ένα από τα μνημεία του ρωσοτουρκικού πολέμου στη Βουλγαρία


«Αυτές, φυσικά, είναι Ορθοδοξία και Κυριλλική (γραφή), είναι ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και η απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό. Πρέπει να πω ότι οι Βούλγαροι είναι πολύ ευαίσθητοι  σε αυτό. Υπάρχουν 670 μνημεία των ηρώων του Ρωσοτουρκικού Πολέμου στη Βουλγαρία και οι λεωφόροι και οι δρόμοι των πόλεων πήραν το όνομά τους από τους ήρωες, τους Ρώσους ήρωες αυτού του πολέμου, παρά τις προσπάθειες να ξαναγράψουν την ιστορία, παρά την ύπαρξη του σημερινού ευρωατλαντικού προσανατολισμού της χώρας».

 Η Μιτροφάνοβα τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε επόμενη βουλγαρική κυβέρνηση, επειδή υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η συνεργασία μπορεί να είναι χρήσιμη και αμοιβαία επωφελής, γράφει η βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία.

bnr.bg, actualno.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr