Αίγυπτος – Ελλάδα- Κύπρος: «Υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας για ηλεκτρική διασύνδεση»

al arabiya.net


Οκτώβριος 14, 2021. Ελλάδα.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τη μελέτη της δημιουργίας του έργου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, μέσω θαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου 498 χιλιομέτρων, για ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, επεκτείνοντας την ενιαία αγορά της ΕΕ, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του αιγυπτιακού υπουργού ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ, στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρεται ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης επιτυγχάνει πολλά τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και στο σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ του βορρά και του νότου της Μεσογείου θα λειτουργήσει για να απορροφήσει τις τεράστιες ενέργειες που θα παραχθούν από την καθαρή ενέργεια που αφθονεί στην αφρικανική ήπειρο.

Μάλιστα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα παράγει το 42% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035, παράγοντας πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας που είναι δύσκολο να αποθηκευτεί.

Η πρώτη φάση του έργου, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα συνδέσει τα δίκτυα των τριών χωρών (Αιγύπτου- Ελλάδας – Κύπρου)  και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με αρχική ισχύ 1 gigawatt.

 Η προετοιμασία του έργου πήρε λίγο χρόνο, καθώς το Κάιρο, η Αθήνα και η Λευκωσία υπέγραψαν τη συμφωνία -πλαίσιο για το έργο το 2019.

Το έργο είναι ένα καλώδιο που θα πάει από την Αίγυπτο στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα, όπου το καλώδιο θα έχει μήκος περίπου 1.650 χιλιόμετρα και χωρητικότητα 2.000 μεγαβάτ.

Η Αίγυπτος θα συνδεθεί με την Κύπρο με καλώδιο 498 χιλιομέτρων και στη συνέχεια η Κύπρος θα συνδεθεί με το ελληνικό νησί της Κρήτης με καλώδιο μήκους 898 χιλιομέτρων. Παρέχει σύνδεση με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλώδια τοποθετούνται σε βάθος έως και 3.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Al Arabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr