Ο Λευκός Οίκος δημοσιεύει το περιεχόμενο της συνάντησης των προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν

 


Οκτώβριος 31, 2021. Ελλάδα.

 

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία.

Αυτό προέκυψε σε συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι- G20, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μπάιντεν τόνισε, στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συγκρούσεις.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την 20ετή συνεισφορά της Τουρκίας στην αποστολή του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στο Αφγανιστάν, όπως δημοσιεύει το πρακτορείο Anadolu.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προσθέτει ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την πολιτική πορεία στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες - για την εδραίωση της σταθερότητας - στην περιοχή του νότιου Καυκάσου.

Εξήγησε ότι ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατοχή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία, σύμφωνα με την ίδια δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να σχηματίσουν κοινό μηχανισμό για την ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr