Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να απελάσει δέκα πρέσβεις από τη χώρα


Οκτώβριος 21, 2021. Ελλάδα.

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και τους κάλεσε να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να απελάσει τους πρεσβευτές του Καναδά, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών από τη χώρα, αφού υπέγραψαν επιστολή απαιτώντας την απελευθέρωση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά ...

«Γιατί αυτοί οι δέκα πρέσβεις κάνουν τέτοιες δηλώσεις; Είπα στο Υπουργείο Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους δεχθούμε στη χώρα μας. Ποιος είσαι εσύ που θα διδάξεις την Τουρκία; Αφήστε το θέμα με τον Καβαλά. Αφήνετε δολοφόνους, τρομοκράτες και ληστές στις χώρες σας; Η Αμερική, η Γερμανία και άλλες χώρες το κάνουν αυτό; Πάντα απαντούν ότι το δικαστήριο είναι ανεξάρτητο. Αποδεικνύεται ότι το δικαστήριο σας είναι ανεξάρτητο και το δικό μας εξαρτημένο; Το δικαστήριό μας δίνει ένα καλύτερο παράδειγμα ανεξαρτησίας! », αναφέρει  ο ιστότοπος του τηλεοπτικού καναλιού Haberturk επικαλούμενος τα λόγια του Τούρκου ηγέτη.

Ο Ερντογάν, όπως λένε, επικεντρώθηκε στα σημεία που του ήταν προφανή:

«Οι περιπτώσεις Καβαλά και Ντεμιρτάς είναι ήδη εστίες τρομοκρατίας και είναι προφανείς. Ο Καβαλά έχει μια διαφορά από άλλες παρόμοιες καταστάσεις γιατί χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σόρος. 

Προσπαθούν να προκαλέσουν ενθουσιασμό στα μέρη όπου φέρνουν τα χρήματά τους, επομένως πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά. Προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια για να τους εκφοβίσουν. Το κάνουν στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες χώρες. Επομένως, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μπουν στην Τουρκία».

Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας από τους πιο διάσημους Τούρκους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ιδρυτής του πολιτιστικού ιδρύματος Anadolu Kültür AŞ, το οποίο υποστηρίζει σχέδια εθνικών μειονοτήτων και υποστηρίζει τη συμφιλίωση των Τούρκων με τους Κούρδους και τους Αρμένιους.

Τον περασμένο χειμώνα, ο Καβαλά αθωώθηκε για ταραχές στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, πριν από οκτώ χρόνια. Ωστόσο, η τουρκική εισαγγελία εξέδωσε αμέσως νέο ένταλμα σύλληψης του πολιτικού με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς , πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, κατηγορείται για «τρομοκρατία». Η συνολική ποινή φυλάκισης, που απειλεί τον πρώην βουλευτή του τουρκικού κοινοβουλίου, ξεπερνά τα εκατόν σαράντα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε υπέρ του Ντεμιρτάς και ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσει αμέσως το δημόσιο πρόσωπο.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε αυτή την ετυμηγορία πολιτικά υποκινούμενη: «Το να απαιτήσουμε την απελευθέρωση αυτού που ευθύνεται για τον θάνατο 39 συμπολιτών μας είναι εκδήλωση διπλών σταθμών και υποκρισίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στους πολίτες που σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στα νοτιοανατολικά της χώρας το 2014. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της κουρδικής κοινότητας πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες ενάντια στην άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψει την παράδοση της πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία στην τρομοκρατική ομάδα Daesh (Ισλαμικό Κράτος, IS, ISIS), σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

EAdaily.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr