«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών- οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπόψη τις αντιρρήσεις της Τουρκίας»


Οκτώβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έκανε δηλώσεις που θα προκαλέσουν αντίδραση σχετικά με την αμυντική συμφωνία που ανανέωσαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

 Ο Δένδιας είπε: «Αν οι αντιδράσεις της Τουρκίας ήταν πολύ σημαντικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα επέλεγαν την Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή περιοχή του Έβρου, ή τη ναυτική βάση  της Σούδας στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, για χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων τους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Habertürk, ο Δένδιας είπε, «Είναι εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας.

Βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Μας αντιμετωπίζουν επίσης σαν μια γέφυρα που θα συνδέσει τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο με την Ευρώπη.

»Οι καλές σχέσεις που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ και τις μεγάλες αραβικές χώρες παίζουν καθοριστικό ρόλο», είπε.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στις 14 Οκτωβρίου, η οποία διευρύνει το πεδίο των αμερικανικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr