Η Αλβανία σχεδιάζει να αποκτήσει δύο δορυφόρους για τον έλεγχο της χώρας


Οκτώβριος 17, 2021. Ελλάδα.

«Η Αλβανία σχεδιάζει να πάει στο διάστημα το επόμενο έτος. Με δύο δορυφόρους «Albania 1» και «Albania 2», ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε σύντομα το ιστορικό ταξίδι της χώρας μας σε τροχιά. Αν και, σήμερα είμαστε το μοναδικό μέρος στον κόσμο: με σιδηροδρόμους και χωρίς τρένα!», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται:

Αν και αυτή η υπόσχεση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, χιούμορ και αστεία, ένας τέτοιος στόχος δεν είναι ούτε εκπληκτικός ούτε τόσο αδύνατος.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 4.000 δορυφόροι στο διάστημα. Ανάλογα με το μέγεθος και την τεχνολογία κοστίζουν από 10 εκατομμύρια έως 400 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι απαραίτητο η Αλβανία να έχει αστροναύτες, ούτε να παράγει οχήματα που θα μπορούν να ταξιδεύουν στο διάστημα. Στην πραγματικότητα, εμείς ως χώρα δεν παράγουμε καν ποδήλατα και οι περισσότεροι οδηγοί που κατέχουν οχήματα έχουν λάβει την άδεια χωρίς να κάνουν ούτε ένα μηνιαίο μάθημα. Συνήθως δεν σέβονται τους κανόνες του δρόμου, συχνά προκαλούν ατυχήματα που μπορούν να αποφευχθούν, αφαιρώντας τη ζωή ανθρώπων.

Οι «επιστήμονες» μας δεν είναι σε θέση να προβλέψουν σήμερα, αν αύριο θα έχει βροχή ή ήλιο. Ακόμη και οι μετεωρολόγοι μας δεν κάνουν μετρήσεις πεδίου. Κλέβουν δεδομένα από γειτονικές χώρες.

Ακόμη και μια από τις μοναδικές αρμόδιες χωρικές μελέτες που έχουμε, η Μιμόζα Χαφίζη, θεώρησε την ιδέα του πρωθυπουργού  ως επιστημονική φαντασία.

Ωστόσο, αυτή η υπηρεσία μπορεί να φέρει την Αλβανία πιο κοντά σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα, για την ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας «Air Albania» δεν ήταν απαραίτητο η Αλβανία να παράγει αεροσκάφη.

 Ακόμα και για πιλότους, αν δεν είχαμε, θα μπορούσαν να προσληφθούν ξένοι. Επίσης, οποιαδήποτε υπηρεσία για τεχνολογία και άλλα επιστημονικά επιτεύγματα που δεν έχουμε, θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις.

 

Ο σκοπός των δορυφόρων

 

Όπως ειπώθηκε, ο σκοπός των δύο δορυφόρων είναι για καλύτερο έλεγχο της αλβανικής επικράτειας. Η χρήση διαστημικών εργαλείων, όπως τόνισε ο Ράμα, θα γίνει για θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ή για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Θα μπορέσουν οι δορυφόροι να βοηθήσουν την Αλβανία σε αυτό το θέμα;

Ίσως θα ήταν πιο απαραίτητο να επενδύσουμε σε άλλες κατευθύνσεις για να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα κατάλληλα εργαλεία, να αντιμετωπίσουμε σωστά τις φυσικές καταστροφές, σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι, η Αλβανία δεν είχε ούτε ένα ελικόπτερο για να σβήσει τις φλόγες.

Ο δορυφόρος μπορεί να εντοπίσει καμένους χώρους, αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει στην κατάσβεσή τους.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για τον εντοπισμό εγκληματιών και διακινητών, προκειμένου να τους αποτρέψουμε;

Θα ήταν φανταστικό εάν οι δορυφόροι μπορούσαν να εντοπίσουν τη διαφθορά, πρώτα στο σύστημα δικαιοσύνης, για να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας.

Όπως ειπώθηκε, ορισμένες από τις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές όπως μεγάλοι οδοί παρέμειναν ημιτελείς, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ η Αλβανία ετοιμάζεται επίσημα να ζητήσει σύντομα άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ χρέους στις αγορές του εξωτερικού.

Επομένως, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί το διαστημικό πρόγραμμα, μπορεί να είναι απλώς ένα «ατύχημα».

 Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αποτυγχάνουν σε πολλές διαστημικές αποστολές, αλλά έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να δοκιμάσουν τις επιστημονικές τους ικανότητες.

Πέρα από το όνειρο οποιασδήποτε διαστημικής πτήσης, αυτή τη στιγμή η πρόκληση για τη χώρα μας παραμένει η επιτυχής αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής της χειμερινής περιόδου, όπως οι πλημμύρες…

Shqiptarja.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr