«Τι κρύβεται πίσω από το αίτημα να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας;»


Οκτώβριος 8, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Σόφια θέλει επίσημα να συμπεριληφθούν Βούλγαροι στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας;

Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και ένα τυπικό σημείο αναφοράς για τους υποψήφιους στην ΕΕ;

Ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας καινοτομίας στη συστατική πράξη του κράτους, σχολίασε η αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων «Plus Info».

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι εξέφρασαν ανοιχτά την ετοιμότητά τους να κατοχυρωθούν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα.

Ο υπουργός Οσμάνι προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Σόφια θα αποχωρήσει τελικά από την ιδεολογία «ένα έθνος, δύο κράτη».

Αντίθετα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοφσκι ζήτησε αμοιβαίες αλλαγές στο σύνταγμα της Βουλγαρίας, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει  Σλαβομακεδόνες. Διαφορετικά, το VMRO-DPMNE δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων για να αλλάξει το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η αμοιβαιότητα είναι μια αδύνατη πρακτική

 

Τι λένε οι ειδικοί και διανοούμενοι των Σκοπίων για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα;

 «Εάν μας ζητηθεί να συμπεριλάβουμε την εθνοτική Βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμα, κάτι που δεν θα ήταν πρόβλημα για εμάς, καθώς έχουμε ήδη τέτοιες περιπτώσεις, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο στη Βουλγαρία με τους Σλαβομακεδόνες», κατέθεσε ο Αλεξάνταρ Καρζαλόφσκι στην Τηλεόραση Sitel.

«Η δικαιολογία είναι ότι αυτό δεν προβλέπεται στο βουλγαρικό σύνταγμα. Δεν προβλέπεται ούτε στο δικό μας. Αν ήταν προγραμματισμένο, θα συμπεριλάβαμε τους Βούλγαρους. Γιατί δεν πρέπει οι Βούλγαροι να κάνουν αλλαγή στο Σύνταγμά τους με βάση αυτήν την αρχή της αμοιβαιότητας; Πιστεύω μάλιστα ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν αυτό, για να μας δείξουν ότι αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική», λέει ο Καρζαλόφσκι.

 

 Θα σβήσει ο βουλγαρικός ισχυρισμός «Ένα έθνος σε δύο κράτη»;

 

Η ακαδημαϊκός  Κάτικα Κιουλάφκοβα απαιτεί επίσης να τηρείται η αρχή της αμοιβαιότητας.

«Ας γράψουν πρώτα τους Σλαβομακεδόνες στο Σύνταγμα της Βουλγαρίας, μετά ας διαδώσουν ξεδιάντροπα ψέματα. Αλλά οι δικοί μας μας προσφέρουν μόνο στρεβλές ερμηνείες για όλες τις αποφάσεις και τις πολιτικές που είναι επιβλαβείς για το λαό», είπε.

 Η Κιουλάφκοβα σχολίασε τον ισχυρισμό του Οσμάνι ότι με αυτόν τον τρόπο η Σόφια θα εγκατέλειπε τη θέση "ένα έθνος, δύο κράτη", όπως ήταν αναμενόμενο, διαψεύστηκε όμως από τη βουλγαρική πλευρά.

Ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Άνχελ Πετρόφ δήλωσε στο Sitel ότι η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα δεν σημαίνει ότι η φράση «ένα έθνος, δύο κράτη» θα εξαφανιστεί από το δημόσιο λόγο.

«Αυτή η φράση,« ένα έθνος, δύο κράτη », είναι ως ένα βαθμό οδυνηρό θέμα και για τη Βουλγαρία.

Δεν νομίζω ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση θα υπερασπιστεί αυτήν τη διατριβή, γιατί κάθε επίσημη βουλγαρική πολιτική καταλαβαίνει ότι, τελικά, είμαστε δύο ξεχωριστά έθνη. Φυσικά, η κοινή γνώμη, ο κοινωνικός λόγος είναι τέτοιοι που καταλαβαίνουν ότι εάν οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι Βούλγαροι και γνωρίζουμε ότι δεν είναι Βούλγαροι, τότε είναι απόγονοι Βουλγάρων ή κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με αυτούς. Αυτός ο κυρίαρχος λόγος δεν θα εξαφανιστεί με την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα  της Βόρειας Μακεδονίας», εξήγησε ο Πετρόφ.

focus-news.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr