Το επόμενο βήμα της Αιγύπτου μετά την ηλεκτρική σύνδεση με Ελλάδα και Κύπρο


«Μετά την Κύπρο και την Ελλάδα, ποιο είναι το επόμενο βήμα της Αιγύπτου στην ηλεκτρική σύνδεση;»

 

Οκτώβριος 20, 2021. Ελλάδα.

 


Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η Αίγυπτος υπέγραψε δύο διαδοχικές συμφωνίες ηλεκτρικής διασύνδεσης, η πρώτη με την Ελλάδα, πριν από λίγες ημέρες και η δεύτερη με την Κύπρο, το Σάββατο.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 15-16 Οκτωβρίου, ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου του και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Κύπρο, για να μελετήσει τη δημιουργία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο συνεννόησης αποσκοπεί στη δημιουργία ενός άμεσου δικτύου διασύνδεσης για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών για τη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη δημιουργία γραμμών για τη μετάδοση τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό το βήμα αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση στην ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου αυξάνοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Κύπρο, επιτυγχάνοντας παράλληλα μια ισορροπία στη ζήτηση ενέργειας.

Και η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ του βορρά και του νότου της Μεσογείου θα λειτουργήσει για να απορροφήσει τις τεράστιες ηλεκτρικές ικανότητες που θα δημιουργηθούν από τις καθαρές ενέργειες που αφθονούν στην αφρικανική ήπειρο.

Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας με την Ελλάδα για τη δημιουργία έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποβρυχίου καλωδίου που παρέχει άμεση σύνδεση για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τους και επεκτείνεται στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αραβική Αγορά Ενέργειας


Κυβερνητικές πηγές στην Αίγυπτο δήλωσαν ότι η Αιγυπτιακή Εθνική Στρατηγική Ηλεκτρικής Ενέργειας έως το 2035 στοχεύει στην Αίγυπτο να γίνει ενεργειακό κέντρο μεταξύ των ηπείρων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Οι πηγές πρόσθεσαν, σε συνέντευξή τους στο Sky News Arabia, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για ένα έργο ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα ο ηλεκτρικός σύνδεσμος με την Αίγυπτο.

Η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας ακολουθεί την υπογραφή συμβάσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας και στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αιγύπτου να πραγματοποιήσει το όνειρο μιας «αραβικής αγοράς ενέργειας» μέσα σε χρόνια, μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των αραβικών χωρών και μεταξύ τους.

Πηγές από τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών αποκάλυψαν ότι η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και των κρατών του Κόλπου θα συμβάλει στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των χωρών του αραβικού Mashriq (αραβική ανατολή) και του Μαγκρέμπ (αραβική δύση).

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρική σύνδεση που συμφωνήθηκε από το Κάιρο και το Ριάντ πραγματοποιείται μέσω υποβρυχίου καλωδίου από τον Κόλπο της Άκαμπα και εναέριων γραμμών και θα παρέχει ευκαιρίες για εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

 


Ο πρέσβης Γκαμάλ Μπαγιούμι, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών, λέει ότι η Αίγυπτος έχει τα προσόντα να ολοκληρώσει πολλά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια κίνηση ανταλλαγής μέσω μιας αραβικής αγοράς ενέργειας από τα κράτη του Κόλπου στα ανατολικά προς την Καζαμπλάνκα στα δυτικά, με Αιγυπτιακή και αραβική κατανόηση για να γίνει η Αίγυπτος κέντρο διαχείρισης ενέργειας στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του, ο Μπαγιούμι, εξηγεί ότι η Αίγυπτος θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ηλεκτρική διασύνδεση με την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία, στο δρόμο της για να φτάσει στη νότια Ευρώπη μέσω Ισπανίας, Κύπρου και Ελλάδας.

Όσον αφορά την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και αφρικανικών χωρών, ο Μπαγιούμι είπε ότι η Αίγυπτος θα συνεργαστεί σύντομα με τις χώρες της Τανζανίας και του Κονγκό μετά την ηλεκτρική σύνδεση με το Σουδάν και εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αιθιοπία και βελτιωθούν οι σχέσεις, είναι, επίσης, δυνατή η ηλεκτρική σύνδεση με αυτήν.


Πηγές της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας λένε ότι η Αίγυπτος διαθέτει ένα στρατηγικό απόθεμα ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά ικανή να την ανταλλάξει σε μεγάλους όγκους με άλλες χώρες.

Η ηλεκτρική σύνδεση με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας έρχεται σε συνδυασμό με τα έργα διασύνδεσης στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Λεβάντε, του Μαγκρέμπ, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Οι πηγές επεσήμαναν, σε συνέντευξή τους στο Sky News Arabia, ότι οι μελέτες σκοπιμότητας που σχετίζονται με έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιτυγχάνει οικονομικές επενδύσεις που υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως και τερματίζει την ανάγκη κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και την επίλυση της κρίσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες που υποφέρουν από διακοπές ρεύματος όπως ο Λίβανος.

 

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr