Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία υπέγραψαν μνημόνιο για κατασκευή του Διαδρόμου 8


Οκτώβριος 20, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Υπογράφηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την προώθηση του Διαδρόμου 8, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης,

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου είπε ότι η κατασκευή αυτής της υποδομής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των  Δυτικών Βαλκανίων.

«Τώρα με όλα τα έργα που έχουμε ξεκινήσει στον τομέα των σιδηροδρόμων και των οδών, αλλά αναμφίβολα το νέο λιμάνι του Δυρραχίου είμαστε σίγουροι ότι αυτό το σπουδαίο έργο, αυτό το έργο που περιλαμβάνει και τις τρεις χώρες θα έχει επιτυχία στο μέλλον. Συζητήσαμε με τους συναδέλφους


για τα μελλοντικά βήματα και συμφωνήσαμε ότι μια κοινή ατζέντα για την προώθηση του Διαδρόμου 8 ως ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τις χώρες της περιοχής είναι απαραίτητη για τις ατζέντες των τριών υπουργείων υποδομής στο μέλλον », δήλωσε η Αλβανίδα υπουργός.

 

Θα ασκηθεί πίεση στην ΕΕ

 

Για την ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου, που θα επιφέρει περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή, η υπουργός είπε ότι και τα τρία μέρη θα ασκήσουν πίεση για να λάβουν κεφάλαια από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το λιμάνι του Δυρραχίου με τις βουλγαρικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.

Προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το έργο, η Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άλλη συνάντηση στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στα Τίρανα.

 Ο «Διάδρομος 8» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ανταλλαγή αγαθών, ανθρώπων, πετρελαίου και ενεργειακού εφοδιασμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ, των βαλκανικών χωρών.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου είπε ότι η κατασκευή αυτής της υποδομής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Shqiptarja

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr