Σκόπια: 168 διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν από την Ελλάδα αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας»


Νοέμβριος 10, 2021. Ελλάδα.

Με  υπέρτιτλο «Έκκληση στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό» το δημοσίευμα των Σκοπίων «168 υπογραφές στο αίτημα για αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από την Ελλάδα», αναφέρει τα εξής (χωρίς συντακτική παρέμβαση):

«Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, καθηγητές, σκηνοθέτες, δικηγόροι, διπλωμάτες, ηθοποιοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ποιητές, συγγραφείς... υπέγραψαν το μήνυμα που απαιτούν την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από τη νότια γειτονική μας Ελλάδα. Σήμερα εμείς, οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης», αναφέρει το μήνυμα που απευθύνεται στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό, όπως σημειώνεται.

 

Το κείμενο που υπέγραψαν οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες των Σκοπίων

 

»Στα Βαλκάνια, η μακεδονική μειονότητα αναγνωρίζεται από τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας, τις γειτονικές μας χώρες, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους άλλους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και την Δημοκρατία της Ελλάδας.

»Η μοναδικότητα των Μακεδόνων στη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, επιβεβαιώνεται από την εγγραφή του μακεδονικού πολιτικού κόμματος. Είναι το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο, με έδρα τη Λερίν το 1994. Το πρώτο συνέδριο αυτού του κόμματος έγινε στις 30 Μαΐου 2004 στη Σολούν (Θεσσαλονίκη). 

»Στη Λερίν (Φλώρινα) το κόμμα διοργανώνει τα εγκαίνια του «Μακεδονικού Σπιτιού». Με άλλες μακεδονικές οργανώσεις εκδίδει δίγλωσσα περιοδικά στα μακεδονικά και ελληνικά: «Μεγλενά», «Ζόρα», «Νόβα Ζόρα» και «Λόζα». Το έμβλημα του κόμματος του Ουράνιου Τόξου είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα μακεδονικά και τα αγγλικά.

» Το ουράνιο τόξο συμβολίζει συμβολικά μια δημοκρατική γέφυρα φιλίας μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία. Το ουράνιο τόξο είναι η φιλοδοξία και η ελπίδα των Μακεδόνων, πιστών πολιτών του ελληνικού κράτους.

»Το παρόν δίνει την ευκαιρία να αναγνωριστεί η μακεδονική μειονότητα από τον νότιο γείτονά μας, στη Δημοκρατία της Ελλάδας. Σήμερα, εμείς οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

»Ο δρόμος στρώνεται από κοινού με τη Χάρτα του Σαν Φρανσίσκο (1945) και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης (1948), που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που εγκρίθηκε στη Ρώμη. (1950) από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

»Ελπίζουμε ότι με τη χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά μας για αμοιβαία κατανόηση, χτίζουμε ένα μέλλον φιλίας των λαών μας!»

Ακολουθούν- στο σλαβικό δημοσίευμα -οι υπογραφές των 168 Σλαβομακεδόνων.

mkd.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr