Τούρκος ειδικός: Αδιέξοδος ο δρόμος της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση


Νοέμβριος 26, 2021. Ελλάδα.

 

Επί πολλά χρόνια η Τουρκία είχε το επίσημο καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά. 

Στις 24 Νοεμβρίου σχηματίστηκε στη Γερμανία ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αντιτίθεται στην εντατικοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. 

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρατάθηκαν για ένα χρόνο στις 11 Νοεμβρίου. 

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα αναπτύσσει σχέσεις με τη Μόσχα: βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για νέες αγορές ρωσικών όπλων και ακόμη και την κοινή ανάπτυξή τους.

 Γιατί η Τουρκία και η ΕΕ δεν είναι έτοιμες για προσέγγιση και πώς η συνεργασία με την Ουκρανία θα επηρεάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, σε συνέντευξή της στην «Eurasia Expert» ανέλυσε ο Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας Ρεσούλ Γιαλτσίν.

«Στις 17 Νοεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ». Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Άγκυρα έχει παραιτηθεί από το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα την δεχτεί στην οικογένειά της;»

«Η Ισπανία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που έχουν θετική στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Τουρκίας. Ωστόσο, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν συμβεί ποτέ, είναι μια πολύ μακρά και πιθανώς ατελείωτη διαδικασία. Η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι, νομίζω, γνωρίζουν καλά ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιέξοδος. Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ έχουν αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, επιπλέον, η κοινή αντίληψη για την ΕΕ είναι επί του παρόντος αρκετά αρνητική. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα αποφασίσουν για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας και όχι η Άγκυρα.

 

Η Τουρκία δεν παραιτείται από την Κύπρο

 

Μεταξύ άλλων, η ΕΕ θέλει η Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Κύπρο και να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως μοναδική αρχή στο νησί, τερματίζοντας τη στήριξη προς την  λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», κάτι που δεν θα κάνει ποτέ. Η Τουρκία περιμένει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ από το 1964 και ο δρόμος προς την ένταξη εξακολουθεί να είναι μάλλον μουντός.

Το 1959, η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επιδίωξαν στενή συνεργασία με τη νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης, η οποία υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1963 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 1964.

Η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της για πλήρη ένταξη στις 14 Απριλίου 1987. Η κοινοτική απόφαση σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας εγκρίθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1989. Δήλωσε ότι η Κοινότητα δεν μπορούσε να δεχθεί νέα μέλη έως ότου ολοκληρωθεί η εσωτερική της ολοκλήρωση. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, τρία ακόμη νέα μέλη προσχώρησαν στην ΕΕ: η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η Κοινότητα συνέχισε λέγοντας ότι, αν και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προσχωρήσει, πρέπει να αναπτυχθεί καλύτερα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, και ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες διέκοψαν την τουρκική υποψηφιότητα. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν αυτός ο λόγος. 

Το 1989, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωνε και η ΕΕ παρακολουθούσε τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να εμπλέξει αυτές τις χώρες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και οι περισσότερες από αυτές είναι επί του παρόντος κράτη μέλη της ΕΕ.


Στις 10-11 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία η Τουρκία, χωρίς καμία προϋπόθεση, αναγνωρίστηκε επίσημα ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα σε ισότιμη βάση με άλλες υποψήφιες χώρες. 

Παρά ορισμένες ελλείψεις, η Τουρκία εκπλήρωσε ικανοποιητικά τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής του Οκτωβρίου 2004. 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2004, η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών έγινε μάρτυρας μιας άλλης καμπής στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. 

Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ικανοποιήσει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005. Η Τουρκία συνέχισε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία διευρύνει τη σφαίρα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενισχύει την υπάρχουσα διατάξεις για τη δημοκρατία.

Αυτό οδήγησε σε κάποια πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία;

Από τον Οκτώβριο του 2005, η ΕΕ έχει αναπτύξει ακόμη περισσότερα κριτήρια και ζητά συνεχώς από την Τουρκία να κάνει όλο και περισσότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την ένταξη, ενώ η ΕΕ δίνει κενές υποσχέσεις. 

Είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει ανεβάσει τη σχέση της με την Τουρκία σε νέο επίπεδο, αλλά όχι με στόχο να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για ένταξη της Τουρκίας.

 Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ συναλλάσσεται με την Τουρκία δείχνει ότι η «ΕΕ που βασίζεται σε κανόνες και αρχές» έχει γίνει εν μέρει μια «ΕΕ που βασίζεται στα συμφέροντα».

Ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων (VLD) που ξεκίνησε μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είχε στόχο να καταργήσει την απαίτηση έκδοσης βίζας Σένγκεν στους Τούρκους πολίτες κατά τη σύντομη παραμονή τους στον χώρο Σένγκεν, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. 

Δεδομένων των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της, που έχει αποκτήσει η Τουρκία μέσω του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, αυτό έχει δημιουργήσει πρόσθετα νομικά κενά. Δεδομένου ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων χορηγήθηκε σε άλλες υποψήφιες χώρες, ακόμη και σε μη υποψήφιες χώρες πριν από την Τουρκία, η ίδια η συμφωνία VLD είναι αντίθετη με τις αρχές της ΕΕ περί ισότητας.

 

Αρνητική η στάση της Ελλάδας

 

Έχουν γίνει προσπάθειες να αλλάξει η αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Άλλες χώρες της ΕΕ προσπάθησαν να πείσουν την Ελλάδα να αλλάξει τη θέση της, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ανοιχτή εχθρότητα της Ελλάδας αντανακλά την κρυφή γνώμη άλλων μελών της ΕΕ.

Το 2018, η ΕΕ πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ ως απάντηση στην εξερεύνηση ενεργειακών πόρων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και τη βοήθειά της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Επιπλέον, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί λόγω των εντάσεων σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Ποιοι είναι περισσότεροι στην ΕΕ - υποστηρικτές ή πολέμιοι της ένταξης της Τουρκίας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας. Υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη που θέλουν ειλικρινά να πραγματοποιηθεί η ένταξη της Τουρκίας. Υπάρχουν και άλλοι που είναι κατηγορηματικά κατά της οριστικής εισόδου της Τουρκίας. Υπάρχει μια ομάδα μελών της ΕΕ που δεν είναι πραγματικά αφοσιωμένη σε κανένα από αυτά τα αποτελέσματα, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για άλλους λόγους.

Το κράτος που υποστήριξε πλήρως την ένταξη της Τουρκίας για στρατηγικούς πολιτικούς λόγους ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αποχώρησε από την Ένωση.

 Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της μεσογειακής ομάδας στην ΕΕ, η οποία, προφανώς, κλίνει προς έναν προσανατολισμό προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. 

Η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας εν μέρει λόγω στρατηγικών πολιτικών εκτιμήσεων. 

Πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να διατηρήσει τη διεθνή της αξιοπιστία. Η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Βέλγιο και άλλες χώρες τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, καθώς πιστεύουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ο βιώσιμος «εξευρωπαϊσμός» της.

Η Γερμανία έχει αναπτύξει την έννοια της «προνομιακής εταιρικής σχέσης» για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ αντί της ένταξης.

Υπάρχουν επίσης πολιτικές προτιμήσεις για τη Γαλλία και την Αυστρία, που ηγούνται μιας ομάδας ξεκάθαρων αντιπάλων της ένταξης της Τουρκίας. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επίσης την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Ελλάδα και την ελληνική πλευρά της Κύπρου. Τα τρία κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, αλλά η θέση τους οφείλεται μόνο στο άνοιγμα τους για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της και δεν έχει καμία σχέση συγκεκριμένα με την Τουρκία.

 Ποια είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι πολέμιοι της τουρκικής ένταξης;

Η γενική αρνητική στάση των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας βασίζεται σε μια σειρά από επιχειρήματα, μερικά από τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής. «Η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και πολύ μουσουλμανική για να χωρέσει στην ΕΕ».

 «Η Τουρκία δεν είναι γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης και ως εκ τούτου δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα επιλέξιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Η Τουρκία, λόγω της πολιτικής, πολιτιστικής και ιδεολογικής της ιστορίας, δεν αποτελεί μέρος της ιστορίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

 Έτσι, η Τουρκία, ως «διαφορετική», δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η Τουρκία θα είναι το μεγαλύτερο κράτος μέλος με σημαντική επιρροή στους θεσμούς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». 

«Η Τουρκία πρέπει να υποστεί θεμελιώδεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές προτού μπορέσει να γίνει μέλος». 

«Η ένταξη της Τουρκίας δεν θα γίνει χωρίς τη δημόσια συναίνεση της ΕΕ, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετο με την ένταξη της Τουρκίας».

Eurasia Expert

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr