Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να ελέγξει τη Βόρεια Μακεδονία


«Πώς αποτυγχάνει η προσπάθεια του Ερντογάν να καταλάβει τη Βόρεια Μακεδονία!»

Νοέμβριος 8, 2021. Ελλάδα.

  Η ανατροπή του Ζόραν Ζάεφ είναι ένας καθαρός ρωσο-τουρκικός ελιγμός που επιδιώκει να κρατήσει με δυσκολία τα  Δυτικά Βαλκάνια έξω από το φυσικό μέρος των φιλοδοξιών των πολιτών τους…, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

Από σήμερα το πρωί έχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση που σκιαγραφεί την αποτυχία της προσπάθειας του περασμένου Σαββατοκύριακου για ανατροπή της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια.

Ο Αλβανός βουλευτής Σκεντέρ Ρετζέπι ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει κυβέρνηση με το VRMO και τη Λέβιτσα (Αριστερά), η οποία είναι μια πολιτική δύναμη που χρηματοδοτείται από τα Σκόπια.

Πώς όμως έγινε η απόπειρα που αναστάτωσε όλη τη Δύση για τα Σκόπια;

Όλα δημιουργήθηκαν από το Μπέσα (BESA), που είναι αλβανικό πολιτικό κόμμα το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ερντογάν, και ελέγχεται απόλυτα από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ενήργησε άμεσα, ακριβώς για να σταματήσει μια απόφαση που αναμενόταν τον Δεκέμβριο για απομάκρυνση της Βόρειας Μακεδονίας από την τουρκική επιρροή.

Η έναρξη της Κυβερνητικής Διάσκεψης για την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ είναι μια καθοριστική πραγματικότητα, για τα Σκόπια, καθώς τα νύχια της Τουρκίας είναι σε αυτήν τη χώρα πάνω από 500 χρόνια.

 

Πως ξεκίνησαν

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος είναι και αρχηγός του μουσουλμανικού κόμματος Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, βρέθηκε στην Άγκυρα.

Τη στιγμή που φάνηκε μια νίκη του VRMO, όπου το BESA κέρδισε το Τέτοβο χάρη στα εκατομμύρια που έριξε η Τουρκία, ο Ερντογάν διέταξε την εγκατάλειψη του Ζόραν Ζάεφ.

Το BESA έχει 4 βουλευτές που δεν τους κέρδισε κατεβαίνοντας ως χωριστό κόμμα στις εκλογές, αλλά σε κοινή λίστα του SDSM του Ζάεφ. Και αυτή η κίνηση του Μπέσα, είναι το αντίθετο από το όνομα που έχει αυτό το κόμμα.

Δεν υπάρχει τίποτα για τα αλβανικά κόμματα ώστε να έχουν σχέση με το VRMO-DPMNE, αντίθετα αμβλύνει το δράμα και την πολιτική σύγκρουση στη χώρα. Καταργεί ακόμη και το μονοπώλιο του  Αλί Αχμέτι του DUI, που ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Όμως το πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής δεν είναι μια πολιτική κίνηση, ούτε κάτι εναντίον κάποιου κατεστημένου.

Πρόκειται απλώς για έναν ελιγμό του Ερντογάν που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, καθώς τόσο ο Μπάιντεν όσο και άλλοι δυτικοί ηγέτες ταπείνωσαν τον Τούρκο ηγέτη στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, κάτι που  τον οδήγησε στο να προβεί σε μποϊκοτάζ στη Σύνοδο Κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα.

 Πρόκειται για έναν καθαρό ρωσοτουρκικό ελιγμό, όπως συνέβη μετά το πραξικόπημα του 2016. Και οι δύο είναι δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν τα Βαλκάνια μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η κύρια  φιλοδοξία των πολιτών τους, όπως σημειώνεται.

pamfleti.net

 --

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr