Σκόπια: Οι επιλογές μετά την αποτυχία της πρότασης δυσπιστίας


Νοέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

 

Η δημιουργία μιας νέα πλειοψηφία της οποίας θα ηγούνται το SDSM και το DUI και στην οποία θα ενταχθούν οι Εναλλακτικοί του Γκάσι ή θα γίνουν άμεσα εκλογές.

Αυτές είναι οι δύο επιλογές που άνοιξαν μετά τη χθεσινοβραδινή ανεπιτυχή προσπάθεια στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο σχηματισμός νέας πλειοψηφίας από τη σημερινή κυβέρνηση είναι μια πιο πιθανή επιλογή. Ο ίδιος ο Γκάσι της άνοιξε την πόρτα, υποστηρίζοντας μια κυβέρνηση που έχει έντονο ευρωατλαντικό προσανατολισμό και θα υπογράψει συμφωνία με τη Βουλγαρία.

Ο εναλλακτικός έριξε την μπάλα σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι γίνονται συζητήσεις για είσοδο στην κυβέρνηση.

 «Η φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τις χώρες της περιοχής είναι δίχως άλλη επιλογή και απαραβίαστη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε καμία περίπτωση», έγραψε στο Facebook ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι.

Οι τέσσερις βουλευτές της Εναλλακτικής θα πρέπει να συμπληρώσουν την πλειοψηφία του Ζάεφ που έχει σήμερα 59 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μετρούσε 64 βουλευτές με τον Καστριώτ Ρετζέπι από το BESA. Η νέα πλειοψηφία θα συνεπαγόταν επίσης ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μιλάμε για δύο Υπουργεία Εναλλακτικών: Γεωργίας και Πολιτισμού.

Σήμερα παραιτήθηκαν ο υπουργός Γεωργίας Αριάνιτ Χότζα και δύο υφυπουργοί του Besa.

Σύμφωνα με τον Χότζα, η είσοδος της Εναλλακτικής στην Κυβέρνηση μαζί με το DUI θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.

 

sitel.com.mk

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr