Ανησυχία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας


Νοέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ερευνητικό Κέντρο Wilson  στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 Ο Σούκρι, είπε χαρακτηριστικά «δεν βλέπω τον λόγο για την Τουρκία να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ» εκφράζοντας την ανησυχία του για «τις επεκτατικές πολιτικές της Άγκυρας που έχουν προκύψει τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο Σούκρι πρόσθεσε «ταυτόχρονα, ανησυχούμε για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία κατατάσσουμε ως τρομοκρατική ομάδα. Δεν βλέπουμε τον λόγο για την Τουρκία να αγκαλιάσει τους ηγέτες της Αδελφότητας για να δουλεύουν από εκεί και να μεταδίδουν την παραπληροφόρηση τους μέσω δορυφορικών καναλιών».

 

Πάλι από το μηδέν…

 

Οι παρατηρητές θεώρησαν τις δηλώσεις ως ένδειξη της επιστροφής των συνομιλιών που έγιναν μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο στο μηδέν, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτύχει έναν βαθμό κατανόησης ή προσέγγισης.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο εμπειρογνώμονα για τις τουρκικές υποθέσεις, Καράμ Σαΐντ, η διαδικασία κατανόησης συνδέεται με πολλά ζητήματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες έρευνες φυσικού αερίου στα νερά των γειτονικών χωρών, καθώς και η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και η επιμονή της Άγκυρας να έχει παρουσία σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βάθος για την ασφάλεια της Αιγύπτου.

 

Ο Αιγύπτιος ερευνητής επεσήμανε ότι η χώρα του αντιμετώπισε «με προσοχή και ψυχραιμία με αυτό το θέμα από την αρχή, και ανακοίνωσε ξεκάθαρα τους όρους του και έθεσε προτεραιότητες για διαπραγμάτευση, οι οποίες περιελάμβαναν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα σε περιφερειακό επίπεδο, στα θέματα της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου. καθώς και όσον αφορά τη διακοπή της τουρκικής υποστήριξης προς την ομάδα, την αποτροπή των εχθρικών πλατφορμών μέσων ενημέρωσης και την παράδοση καταζητούμενων προσώπων».  

Οι αιγυπτο-τουρκικές σχέσεις βελτιώθηκαν πρόσφατα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στις 12 Μαρτίου ότι οι δύο χώρες είχαν πραγματοποιήσει «πληροφοριακές, διπλωματικές και οικονομικές» επαφές, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε «ισχυρές» σχέσεις μεταξύ των δύο χώρες.

Μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, η κυβέρνησή του ζήτησε από τρία αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να αναστείλουν τα πολιτικά προγράμματα των δορυφορικών καναλιών που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση και να σταματήσουν τη ρητορική τους κατά του αιγυπτιακού κράτους.

Libya Akhbar.com, dotalkhaleej.co

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr