Διάσκεψη στο Παρίσι για εκλογές και μισθοφόρους στη Λιβύη


Νοέμβριος 12, 2021. Ελλάδα.

 

Η γαλλική πρωτεύουσα, Παρίσι, φιλοξενεί την Παρασκευή διεθνές συνέδριο για τη Λιβύη και στη διάσκεψη θα συζητηθούν οι μηχανισμοί διεξαγωγής των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πέραν του ζητήματος της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από την χώρα της βορείου Αφρικής, γράφει αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που φέρεται ως προσκείμενη στη μουσουλμανική αδελφότητα, εκφράζει, επίσης, τις θέσεις της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο.

 Η σύνοδος διεξάγεται στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη και το Φόρουμ Ειρήνης και θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την «περιφερειακή διάσταση της λιβυκής κρίσης», σύμφωνα με όσα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.

Στη διάσκεψη προσκλήθηκαν πολλές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με τη λιβυκή κρίση, καθώς και το Τσαντ, ο Νίγηρας και η Μάλτα.

Στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη θα συζητηθεί η κινητοποίηση υποστήριξης για την επιτυχία των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η έγκριση της διεθνούς υποστήριξης για το σχέδιο δράσης της Λιβύης για την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, το οποίο εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή «5 + 5», συμπεριλαμβάνοντας την εφαρμογή αυτού του σχεδίου ως προτεραιότητα ασφάλειας.

 Σε ένα προσχέδιο των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη την Παρασκευή ανέφερε ότι όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν τις εκλογές και την πολιτική μετάβαση στη χώρα θα λογοδοτήσουν και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters, προέτρεψε όλα τα κόμματα να τηρήσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου.

Ζήτησε επίσης την εφαρμογή ενός υπάρχοντος σχεδίου για την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση.

Από οικονομικής πλευράς, η διάσκεψη θα εργαστεί για να επιβεβαιώσει μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να εργαστεί για την ενοποίηση των λιβυκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως επιβεβαίωσε το Παρίσι.

 Στη διάσκεψη συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Η Αλγερία δεν θα παρευρεθεί

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Ραμτάνε Λαμάμρα επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος  Αμπντελματζίντ Τεμπούνε δεν θα παραστεί στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα φιλοξενήσει η Γαλλία την Παρασκευή, αλλά θα εκχωρήσει έναν εκπρόσωπο για να παραστεί εκ μέρους του.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας εντάθηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα, καθώς  η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μετά από όσα χαρακτήρισε «ανεύθυνα» σχόλια που αποδίδονται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.


Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε τη δήλωση του  Λαμάμρα, μετά από συνάντηση με τους πρεσβευτές της χώρας του κατά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών στο Αλγέρι ότι οι προϋποθέσεις δεν επαρκούν για την προσωπική συμμετοχή του προέδρου σε αυτό το συνέδριο».


Ωστόσο, τόνισε τη δέσμευση του Τεμπούνε στον «ενεργό ρόλο της Αλγερίας δίπλα στους Λίβυους αδελφούς και να ωθήσει τη Λιβυκή υπόθεση στην επιθυμητή ειρηνική και δημοκρατική  λύση».

 
Ανέφερε στον Λαμάμρα ότι η Αλγερία προεδρεύει της ομάδας των γειτονικών χωρών της Λιβύης και ως εκ τούτου θα συντονίζει μεταξύ τους.

 

Δεσμεύσεις

 

Από την πλευρά του, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τη συνάντηση να υποστηρίξει το σχέδιο απομάκρυνσης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων.

 Τον Ιούνιο, το Παρίσι δεσμεύτηκε να αναδιοργανώσει τη στρατιωτική του παρουσία στο Σαχέλ, ιδίως εκκενώνοντας τις τρεις βάσεις του στο βόρειο τμήμα του Μάλι, για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στις περιοχές Γκάο και Μενάκα, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο.


Το σχέδιο της Γαλλίας προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δυνάμεών της από πέντε χιλιάδες στρατιώτες σήμερα, σε περίπου 2500-3000 έως το 2023.


Στη σύνοδο του Παρισιού αναμένεται να εξεταστεί και το θέμα πιθανής συνεργασίας της Μπαμάκο με την ιδιωτική ρωσική παραστρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία εικάζεται ότι είναι προσκείμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

arabi21.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr