Πρόεδρος της Βουλγαρίας: Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία


Νοέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε μια δεύτερη πενταετή θητεία νικώντας τον αντίπαλο  Αναστάς Γκερτζίκοφ στον δεύτερο γύρο της 21ης ​​Νοεμβρίου.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ κράτησε σκληρή στάση για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει παραχωρήσεις από εθνικές θέσεις όσον αφορά την ταυτότητα, τη βουλγαρική ιστορία και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας πέρα από τα σύνορα», είπε.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Ράντεφ, 58 ετών, έλαβε το 66 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο Γκερτζίκοφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, κέρδισε το 32 τοις εκατό.

Τι απέδωσαν οι τρίτες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία;

Η βουλγαρική προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, αλλά ο Ράντεφ άλλαξε τον ρόλο και δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της διαφθοράς. 

Οι Βούλγαροι ψήφισαν επίσης στις 14 Νοεμβρίου για την εκλογή νέου κοινοβουλίου.

 Αυτή η εκλογική διαδικασία θεωρείται πολύ σημαντική για τη, Βουλγαρία η οποία βρίσκεται σε μια πολιτική κρίση αρκετών μηνών. 

Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, πρώτο βγήκε το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και ακολούθησε το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

 Η Βουλγαρία εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί από τη διαφθορά από την ανατροπή του κομμουνισμού πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Αυτή η χώρα επικρίνεται συνεχώς για τη διαφθορά και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Balkaweb

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr