Λιβύη: Η απομάκρυνση του Σαΐφ αλ Ισλάμ ανακουφίζει τη Δύση


Νοέμβριος 27, 2021. Ελλάδα.

 

«Ο ανταποκριτής για θέματα  της Μέσης Ανατολής Ρίτσαρντ Σπένσερ έγραψε ότι η απομάκρυνση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι από την υποψηφιότητα για την προεδρία της Λιβύης ανακούφισε την αμηχανία της Δύσης», σημειώνει η λιβυκή «24 ώρες».

Ο Σπένσερ πρόσθεσε, σε άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Times», ότι ο αποκλεισμός του Σαΐφ αλ-Ισλάμ έχει ως στόχο οι εκλογές που υποστηρίζονται από τη Δύση να μην αποκαταστήσουν ένα καθεστώς που η ίδια η Δύση έπαιξε ενεργό ρόλο στην ανατροπή του με τη βία.

Και συνέχισε, «Αυτοί που παραμένουν στη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία της Λιβύης δεν είναι οι πιο αποδεκτοί. Όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές, ο στόχος ήταν να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς δεινόσαυρους της Λιβύης».

Επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι που παρέμειναν στη Λιβύη αφού απέκλεισαν τους άλλους δεν κίνησαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, εξηγώντας ότι ο Ακίλα Σάλεχ είχε αποδεχτεί την υποψηφιότητά του ενώ υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για υπονόμευση της «ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Τόνισε ότι ο τωρινός πρωθυπουργός Νταμπάιμπα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Λιβύης, αν και δεσμεύτηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στο Φόρουμ Διαλόγου να μην είναι υποψήφιος και έγινε δεκτός.

Εξήγησε ότι ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διέπραξε εγκλήματα πολέμου και σκότωσε αμάχους, έγινε δεκτός στις δοκιμαστικές λίστες, όπως το έθεσε.

Και πρόσθεσε, «Υπάρχουν υλικοτεχνικές δυσκολίες στη διοργάνωση εκλογών σε μια χώρα όπου η κυβέρνησή της υποφέρει», σημειώνοντας:

«Δεν υπάρχει δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό μεσολαβητή να προσφέρει εκλογικούς παρατηρητές».

Εξήγησε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στις εκλογές, όπως απαιτούν οι Λίβυοι, θα οδηγήσει σε επιστροφή στη βία.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η άρνηση των υποψηφίων να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένων των ενόπλων ομάδων που συνδέονται με αυτούς.

Δήλωσε ότι η υποστήριξη  υποψηφίων από ξένους μισθοφόρους θα οδηγούσε στο χειρότερο σενάριο.

Al Saaa24

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr