Οι Κούρδοι Συρίας ενισχύουν τις επαφές τους με τη Δαμασκό ενόψει του τουρκικού κινδύνου


«Οι SDF ενισχύουν τις επαφές τους με τη Δαμασκό» 

Νοέμβριος 5, 2021. Ελλάδα.

 

Αλ Χασάκα.

Όπως συνηθίζουν, όταν οι τουρκικές πιέσεις στρέφονται εναντίον τους και χάνουν την ελπίδα τους σε οποιοδήποτε αμερικανικό βήμα που θα απέτρεπε την Άγκυρα να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον τους, οι κουρδικές δυνάμεις επιστρέφουν στο καταφύγιο κάτω από την ομπρέλα της Δαμασκού και της Μόσχας για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο που τους απειλεί, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την al Akhbar.com,  τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μια σαφής αλλαγή στη ρητορική των κουρδικών δυνάμεων, καθώς έχει γίνει λιγότερο αυστηρή και πιο ανοιχτή, προφανώς εξαιτίας των νέων τουρκικών απειλών και των δηλώσεων του δεύτερου άνδρα του κουρδικού εργατικού Κόμματος και  συμπροέδρου της Κοινωνίας του Κουρδιστάν (KCK) Τζεμίλ Μπαγίκ, ο οποίος καυτηρίασε τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δαμασκού και της « Κουρδικής Αυτοδιοίκησης», που συνεχίζονται από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι Κούρδοι ηγέτες έχουν εκ νέου εντατικοποιήσει τις συναντήσεις τους με Ρώσους αξιωματούχους, έτσι ώστε οι τελευταίοι να μεσολαβήσουν στην εκ νέου ενεργοποίηση του διαλόγου με τη Δαμασκό, ειδικά αφού η Αυτόνομη Διοίκηση, παρά την σοβαρότητα των τουρκικών απειλών δεν έχει λάβει ακόμη, φαίνεται, τις πραγματικές διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα εμποδίσει την Άγκυρα να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της.

Οι υποστηρικτές των κουρδικών δυνάμεων πιέζουν προς αποδοχή του διαλόγου με τη Δαμασκό και τη Μόσχα, επειδή οι περιοχές που απειλούνται από τις τουρκικές επιθέσεις βρίσκονται εντός της επιρροής των Τούρκων και των Ρώσων και εκτός του αμερικανικού ελέγχου, που βρίσκεται στις περιοχές βορειοανατολικά της Χασάκα και ανατολικά της Ντέιρ εζ Ζορ.

Πρόσφατα, οι κουρδικές φωνές, που ζητούν την αποτροπή οποιασδήποτε νέας τουρκικής επίθεσης, έχουν αυξηθεί, ακόμη και με ένα μη ικανοποιητικό πολιτικό τίμημα για τις κουρδικές ελπίδες και φιλοδοξίες. 

Αυτό οφείλεται προφανώς στις πρόσφατες ρωσικές κινήσεις και στην προσγείωση του πρώτου ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Καμισλί, κάτι που αρκετοί Κούρδοι ηγέτες πιστεύουν ότι δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η αδιαφορία της Αμερικής, που αντιπροσωπεύει μια νέα ένδειξη των προθέσεων της Ουάσιγκτον να αποσύρει στρατιώτες από την περιοχή ή να χαλαρώσει το ενδιαφέρον της, προς το συμφέρον των Ρώσων.


Όλα τα παραπάνω ανοίγουν γρήγορα το δρόμο για μια νέα τάση πάνω στην οποία έχει αρχίσει να εργάζεται η «Αυτόνομη Διοίκηση», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο «Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο».

 Επιβεβαίωσε ότι «πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Συρίας, με κύριο στόχο το ξεπάγωμα των σχέσεων ώστε να ξεκινήσουν σοβαρές και αποτελεσματικές συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε  απτά αποτελέσματα. Είναι σαφές, ότι όλα αυτά γίνονται υπό το φως του αυξανόμενου τουρκικού κινδύνου», σημειώνει το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr