Πρέσβης Κροατίας στα Τίρανα: Τα Ανοιχτά Βαλκάνια νομιμοποιούν τον ‘σερβικό κόσμο’


Νοέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

Ο Κροάτης πρέσβης στα Τίρανα, Ζλάτκο Κράμαριτς, σε συνέντευξή της στο Albanian News λέει ότι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» νομιμοποιεί τον «σερβικό κόσμο».

Ο διπλωμάτης λέει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά, ότι όλες οι πιθανές πολιτικές συνέπειες κρύβονται πίσω από την ειλικρινή έκφραση: «Σερβικός κόσμος» που αργά αλλά σίγουρα νομιμοποιείται μέσω της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» και με διεθνή υποστήριξη.

Ο πρέσβης ανησυχεί ότι η πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι καλή και ότι η περιοχή παραμένει πυριτιδαποθήκη. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα ως ρυθμιστική αρχή καθυστερεί με τις αντιδράσεις της και ακόμη και όταν αντιδρά η αντίδραση είναι ακατάλληλη.

«Στους βαλκάνιους πολιτικούς αρέσει να επαναλαμβάνουν όλα τα λάθη που έχουν κάνει πολλές φορές σε όλη την ιστορία. Και είναι πολύ επίμονοι σε αυτές τις δραστηριότητες», δήλωσε ο Κροάτης Πρέσβης Ζλάτκο Κράμαριτς.


«Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις μου στο DNA, είπα ότι η πολιτική κατάσταση στην περιοχή δεν είναι καλή. Και όλα τα γεγονότα μετά τους αγώνες για το Κοσσυφοπέδιο, η έλλειψη συνέχειας του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου, η παράσταση του Ντόντικ στη Βοσνία, η συγκεχυμένη κατάσταση στο Μαυροβούνιο, το οποίο έχει μολυνθεί περαιτέρω από τις πολιτικές δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η παραίτηση του Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Ζάεφ μετά την αποτυχία του κόμματός του, αλλά και του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι ο σημαντικότερος εταίρος του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας, στις τοπικές εκλογές (είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και το κόμμα του  Αλμπίν Κούρτι απέτυχε στις τοπικές εκλογές) δείχνουν ότι η δήλωσή μου ήταν κάτι παραπάνω από σωστή. Και αυτό δεν με κάνει καθόλου χαρούμενο.

»Η περιοχή παραμένει ακόμη πυριτιδαποθήκη. Στους Βαλκάνιους πολιτικούς αρέσει να επαναλαμβάνουν όλα τα λάθη που έχουν κάνει πολλές φορές σε όλη την ιστορία και είναι πολύ επίμονοι σε αυτές τις δραστηριότητες.

 Η διεθνής κοινότητα ως ρυθμιστής καθυστερεί με τις αντιδράσεις της και ακόμη και όταν αντιδρά η αντίδραση είναι ανεπαρκής. 

Τελικά, όλες οι συμφωνίες, όπως αυτή του Κουμάνοβο, και της Αχρίδας, και του Ντέιτον, δεν έλυσαν το θεμελιώδες πρόβλημα που οδήγησε στη σύγκρουση, αλλά το άφησαν ανοιχτό. 

Όλες αυτές οι συμφωνίες πρόσφεραν μόνο μερικές λύσεις στο πρόβλημα, σταματώντας τις στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά όλα τα άλλα προβλήματα συνεχίστηκαν, από άλυτες διεθνικές σχέσεις έως απροσδιόριστες κοινωνικοπολιτικές σχέσεις. 

Επέτρεψαν σε όλους τους εμπλεκόμενους να τα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


Syri.net, Bold News.al

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr