Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Βουλγαρία: Υπό έρευνα ο μελλοντικός πρωθυπουργός - είχε και άλλη υπηκοότητα, αλλά δεν την δήλωσε


Φωτογραφία: bnr.bg

Νοέμβριος 29, 2021. Ελλάδα.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την επαλήθευση της υπηκοότητας του πρώην υπουργού Οικονομίας, γνωστού και ως μελλοντικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, σύμφωνα με το κανάλι Nova.

Στα τέλη Αυγούστου, η εισαγγελία ενημερώθηκε με e-mail ότι είχε και βουλγαρική και καναδική υπηκοότητα.

Ο Πέτκοφ βρίσκεται υπό έρευνα για διπλή υπηκοότητα, γιατί δεν το δήλωσε.

Η εισαγγελία είπε ότι η έρευνα εναντίον του Πέτκοφ διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και μια ημέρα αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» είχε διπλή υπηκοότητα στις 10 Μαΐου, όταν διορίστηκε υπουργός με προεδρικό διάταγμα.

Ωστόσο, υπέβαλε δήλωση ότι έχει μόνο βουλγαρική υπηκοότητα, κάτι που, σύμφωνα με τους δικηγόρους, σημαίνει ότι υπέγραψε έγγραφο με λανθασμένο περιεχόμενο.

Η εισαγγελία ενημερώνει ότι θα ζητήσει όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα από το ΣτΕ και ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου της ειδικής εισαγγελίας, Χρίστο Κράστεφ, είπε στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία ότι πρέπει να αναμένονται έγγραφα από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην οποία ο Πέτκοφ, ως μεταβατικός υπουργός, υποχρεώθηκε να υποβάλει δήλωση ασυμβατότητας.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, ο εποπτεύων εισαγγελέας θα έχει έναν ακόμη μήνα για να πει εάν υπάρχουν ή όχι στοιχεία για έγκλημα που διέπραξε ο Πέτκοφ, είπε ο Κράστεφ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr