Βρετανικά και ρωσικά υποβρύχια ψάχνουν απεγνωσμένα το F- 35 που έπεσε ανοιχτά της Αιγύπτου


Νοέμβριος 19, 2021. Ελλάδα.

 

Βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια αγωνίζονται με τα ρωσικά ομόλογά τους να εντοπίσουν τα συντρίμμια του πιο ακριβού αεροσκάφους F-35 στον κόσμο, στα νερά της Μεσογείου στα οποία συνετρίβη.

Η τιμή του μαχητικού F-35 stealth ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται το πιο προηγμένο στον κόσμο.

Το αεροπλάνο έπεσε στη Μεσόγειο , λίγο μετά την απογείωση, στο πλαίσιο τακτικής άσκησης από το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» και ο πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί κατά τη συντριβή του μαχητικού.

Αυτό που συνετρίβη ήταν ένα από τα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη που επέβαιναν στο αεροπλανοφόρο, καθώς και 10 αμερικανικά μαχητικά.

Η έρευνα για τα συντρίμμια του αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής τράβηξε την προσοχή της Ρωσίας, ειδικά επειδή η πρόσβαση στα συντρίμμια θα επιτρέψει στη Ρωσία να μάθει τα μυστικά αυτού του μαχητικού, όπως μυστικά ραντάρ και αισθητήρες, που του επιτρέπουν να πετάει στον αέρα εχθρικών χωρών σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο «Sky News» ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth».

Αποκάλυψε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν τις κινήσεις του βρετανικού αεροπλανοφόρου κατά την επιστροφή του από το 7μηνο ταξίδι του.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει εάν υπήρχαν και ρωσικά υποβρύχια που παρακολουθούσαν το ναυάγιο. 

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που μαχητικό αεροσκάφος F-35 πέφτει στα νερά της Μεσογείου.

Είναι πιθανό ότι η αιτία της συντριβής ήταν τεχνική βλάβη και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι καμία εχθρική ενέργεια δεν το οδήγησε στη συντριβή.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει μια κοινή ομάδα από τη Βρετανία και την Αμερική που αναζητά τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη την Τετάρτη. Δύτες, μεταλλικά υποβρύχια και τεράστιες φουσκωτές σακούλες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέλκυση των συντριμμιών από τον βυθό της θάλασσας, καθώς συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Χάρτης που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» έδειξε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή κοντά στις ακτές της Αιγύπτου . 

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο είχε μετακινηθεί προς την Άπω Ανατολή, το οποίο τράβηξε την προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας , πριν αποπλεύσει προς τη Μεσόγειο .

Οι έρευνες στην περιοχή επιταχύνονται έτσι ώστε αντίπαλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα να μην έχουν πρόσβαση στο ναυάγιο.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr