«Η Τουρκία προμηθεύτηκε με S-125 από την Ουκρανία»


Νοέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ukrspecexport,  Βαντούμ Νόζντρια, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία.

Μιλώντας στην εκδήλωση ««Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας Τουρκίας - Ουκρανίας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στο πλαίσιο της Έκθεσης Field Expo, ο Νόζντρια ανακοίνωσε  ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-125 από την Ουκρανία. 

Σύμφωνα το τούρκικο «SavunmaSanayiST.com», το σύστημα, το οποίο παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ήταν στα πλαίσια επείγουσας ανάγκης (σημείωση: χρησιμοποιήθηκε στη Λιβύη).

 

S-125 (Στο ΝΑΤΟ αναφέρεται ως SA-3 Goa)

 

Το S-125 είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Οι πύραυλοι αεράμυνας στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται από το σύστημα κατευθύνονται στον στόχο μέσω ραδιοκυμάτων.

 Το S-125 έχει αναβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου και έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές διαμορφώσεις.

 Η εταιρεία Aerotechnica με έδρα την Ουκρανία παρουσίασε μια εκσυγχρονισμένη διαμόρφωση S-125, το S-125-2D Pechora, το 2010. 

Εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα ραντάρ συστοιχίας στερεάς κατάστασης, το S-125D-2D έχει βεληνεκές εμπλοκής 40 χιλιομέτρων με εκσυγχρονισμένους πυραύλους.

Όσον αφορά το βεληνεκές, το S-125D-2D έχει παρόμοια απόδοση με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας MIM-23B HAWK στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr