36 πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ μετακινούνται στην Τουρκία


Δεκέμβριος 2, 2021. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Με τη διμερή συμφωνία που έγινε αποδεκτή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, το πολύ 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ μπορούν να αναπτυχθούν στους χώρους που καθορίζονται από το Γενικό Επιτελείο. 

Τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τα αεροδρόμια θα ανοίξουν και στα αεροπλάνα του Κατάρ. Θα εκχωρηθεί ξεχωριστός αριθμός πτήσης σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διασφαλιστεί ότι μπορούν να διακριθούν από τα αεροσκάφη εσωτερικού.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση του Γενικού Επιτελείου.

 Αυτά τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ θα μπορούν να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις για την προετοιμασία του πολέμου εντός των συνόρων της Τουρκίας. 

Για το σκοπό αυτό, οι πτήσεις θα συντονίζονται με τον διοικητή της βάσης όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.


Θα διατίθενται για τουρκική χρήση


Σύμφωνα με την εφημερίδα  Birgün, το Κατάρ θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

 Η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει τον στρατιωτικό εξοπλισμό, τα επικίνδυνα εμπορεύματα, τα πυρομαχικά και το στρατιωτικό της προσωπικό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αεροπλάνα του Κατάρ.

 Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία θα διαθέσει επίσης ένα γραφείο εργασίας για το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ. 

Εγκαταστάσεις όπως χώροι γραφείων εργασίας, ποδιές, χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, εγκαταστάσεις συντήρησης, εξοπλισμός, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό θα παρέχονται δωρεάν στο στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ.

 

Η αντιπολίτευση ζητά διευκρινίσεις

 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν ότι τα όρια της συμφωνίας δεν ήταν ξεκάθαρα. Ο Utku Çakırözer του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), προειδοποίησε ότι μια διμερής συμφωνία μπορεί να απαιτήσει ψήφισμα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

«Το πώς θα συμβάλλουν στις ασκήσεις οι πιλότοι του Κατάρ δεν είναι καλά κατανοητό. Το Κατάρ διαθέτει γαλλικά αεροσκάφη μάχης και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

 Για το λόγο αυτό, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό για τι είδους εκπαίδευση θα πρόκειται.

 Όπως γνωρίζετε, το Κατάρ είναι μια χώρα που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω των πολιτικών που ακολουθεί. 

Φυσικά, το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι καλές δεν τους εμποδίζει να εγκυμονούν τέτοιους κινδύνους.

 Η είσοδος 36 αεροσκαφών και 250 στρατιωτών στην Τουρκία είναι ίσως ένα θέμα που απαιτεί επίλυση. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και νομικά, ίσως στη Βουλή, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα έρθουν οι ένοπλες δυνάμεις εδώ», σημειώνει το δημοσίευμα.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr