Η μεγαλύτερη παραγγελία όλων των εποχών: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγοράζουν 80 Rafale και ελικόπτερα Caracal


 Δεκέμβριος 3, 2021. Ελλάδα.

 Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη παραγγελία που έγινε ποτέ για αυτό το πολεμικό αεροσκάφος, μια συμφωνία όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Διήμερο ταξίδι στον Κόλπο ξεκίνησε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και εκτός από τα Εμιράτα θα επισκεφθεί το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ αναζητούν περισσότερα όπλα από τον βασικό τους σύμμαχο ασφαλείας.

Ο Γάλλος ηγέτης έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, με τις επενδύσεις να ρέουν μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα του Εμιράτου.

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην προμήθεια 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal και συναφών στοιχείων», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωση μετά την τελετή υπογραφής μεταξύ του Σεΐχη αλ Ναχιάν και του Μακρόν στο Ντουμπάι.

Οι μετοχές της Dassault αυξήθηκαν 6 τοις εκατό μετά την ανακοίνωση.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη αγορά Rafale της Dassault, εκτός από τον γαλλικό στρατό, και έρχεται μετά από  τις συμφωνίες με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κροατία φέτος.

Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale συνεχίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι τα Rafale θα αντικαταστήσουν τον στόλο Mirage 2000 και είναι απίθανο να εκτοπίσουν τα F-35 των ΗΠΑ καθώς τα ΗΑΕ συνεχίζουν να προστατεύουν την ασφάλειά τους με δύο μεγάλους προμηθευτές, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων «WAM», οι συμφωνίες συνεργασίας και τα 12 μνημόνια κατανόησης που υπογράφηκαν μεταξύ  των ΗΑΕ και της Γαλλίας στην έκθεση «Expo 2020 Dubai», συμβάλλουν στην ενίσχυση των προοπτικών για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και στο άνοιγμα νέων τομέων συνεργασίας που εξυπηρετούν τα αμοιβαία συμφέροντά τους», όπως σημειώνει το Sky News Arabia.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr