Η Βουλγαρία αναβάλει την αύξηση των αμυντικών δαπανών


Δεκέμβριος 3, 2021. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τεσσάρων διαφορετικών κομμάτων ταυτόχρονα. 

Τα μέλη του συνασπισμού χρειάστηκαν μία εβδομάδα για να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τα αμυντικά προγράμματα της Βουλγαρίας για το 2022. 

Αυτό ανέφερε η Defense Express επικαλούμενη την πύλη Defense24. 

Αρχικά, τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν εγκαταλείψει την πρόθεσή τους να φτάσουν το πρότυπο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ το 2022 και η αναβολή αυτού του κριτηρίου αναβάλλεται για 2 χρόνια.

Το 2022, η Βουλγαρία θα έχει αμυντικό προϋπολογισμό 1,6% του ΑΕΠ, ο οποίος θα επικεντρωθεί κυρίως στην αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων και στην αύξηση των κοινωνικών προτύπων για τον στρατό.


Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες


Η μεγαλύτερη θα είναι το κόστος αγοράς οκτώ μαχητικών F-16 Block 70, στα 1,1-1,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να παραδοθούν έως το 2023, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας θέλει να συμφωνήσει με την αμερικανική Lockheed Martin για πληρωμή σε δόσεις.

Η δεύτερη πιο δαπανηρή το 2022 θα είναι η δεύτερη προσπάθεια της Βουλγαρίας να αγοράσει 150 οχήματα μάχης πεζικού συνολικής αξίας 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Βουλγαρία σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει το επόμενο έτος την αγορά νέων τρισδιάστατων ραντάρ συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη ενός κέντρου συντονισμού του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στη Βάρνα.

Είναι γνωστό ότι το επόμενο έτος η Βουλγαρία σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει ένα έργο για την κατασκευή δύο περιπολικών πλοίων στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρείας Lürssen, καθώς και - τον εκσυγχρονισμό 44 αρμάτων μάχης T-72 και BREM στο πλαίσιο T-72. Όμως το πιθανό κόστος αυτών των έργων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021, αναφέρθηκε ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει να αγοράσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2. Όμως φέτος το σχέδιο δεν έγινε πράξη.

Η αεράμυνα της Βουλγαρίας εξακολουθεί να βασίζεται σε απαρχαιωμένα σοβιετικά SAM, όπως τα S-75, S-125 και 2K12 «Kub». 

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο βουλγαρικός στρατός πυροβόλησε από αυτά τα συγκροτήματα. Η Βουλγαρία δεν σχεδιάζει ακόμη να αναζητήσει αντικαταστάτη για αυτά τα συστήματα.


Black Sea News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr