Κοσσυφοπέδιο: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια


«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια κηρύχθηκε στο Κόσοβο»

Δεκέμβριος 29, 2021. Ελλάδα.


 Σε συνεδρίασή της η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε την επιβολή εκτάκτων μέτρων για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα ισχύουν για 60 ημέρες κατ' ανώτατο όριο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα έκτακτα μέτρα στον ενεργειακό εφοδιασμό περιλαμβάνουν: Επιβολή περιορισμών στην παροχή ενέργειας στους καταναλωτές και επιβολή ειδικών υποχρεώσεων στις ενεργειακές επιχειρήσεις.

Η απόφαση αναφέρει περαιτέρω ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων αμέσως, αλλά ότι η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί για έγκριση από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου εντός επτά ημερών.

Η Συνέλευση έχει το δικαίωμα να απορρίψει τα μέτρα και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση υποχρεούται να τα τερματίσει.

«Δεδομένου ότι περίπου το 85% των καταναλωτών στο Κοσσυφοπέδιο είναι οικιακοί καταναλωτές, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων θερμοκρασιών», αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.

Μέσω αυτής της απόφασης, η κυβέρνηση έχει σχηματίσει Τεχνική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης εντός του Υπουργείου Οικονομίας, η οποία στοχεύει να εντοπίσει και να παρουσιάσει συστάσεις στον Υπουργό Οικονομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο εδώ και μέρες αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση.

Λόγω αυτής της ενεργειακής κρίσης οι πολίτες από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου αντιμετωπίζουν μεγάλες διακοπές στο ρεύμα.

Παροχή από την Αλβανία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι η χώρα θα προμηθεύσει ηλεκτρικό ρεύμα στο Κοσσυφοπέδιο για τη περίοδο των εορτών και της Πρωτοχρονιάς. Ο Αλμπίν Κούρτι ευχαρίστησε τον  Έντι Ράμα για τη βοήθεια αυτή.

Η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας επιδεινώθηκε λόγω βλαβών στις γεννήτριες Kosova A και Kosova B, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου «το Ηλεκτρικό Σύστημα του Κοσσυφοπεδίου αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές δυσκολίες ως αντανάκλαση της σημαντικής αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, της ανεπάρκειας εσωτερικής παραγωγής για την κάλυψη της κατανάλωσης και της παγκόσμιας κρίσης ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα η τεράστια αύξηση της τιμής του ρεύματος στα διεθνή χρηματιστήρια».

Gazeta Express

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr