Πρόεδρος Σκοπίων: Η Βουλγαρία άρχισε να μιμείται την Ελλάδα


Στέβο Πενταρόφσκι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε ότι ήμασταν Βούλγαροι μέχρι το 1944 ή ότι μιλούσαμε «διάλεκτο» μέχρι το 1944»

Δεκέμβριος 25, 2021. Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκκλησή του να μην βιαστεί η Βόρεια Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία οφείλεται στο ότι η μακρά αναμονή για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν να υπάρχουν «τα κύρια σημεία αναγνώρισης» -  δηλαδή, γλώσσα και εθνικότητα.

Ο Πενταρόφσκι εξέφρασε φόβους ότι στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να μπει στο ελληνικό σενάριο.

«Αυτό που είπε (ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ) - η δημιουργία ομάδων εργασίας και η συζήτηση για έξι μήνες - δεν θα οδηγήσει ακριβώς σε αυτό;

Το κύριο ζήτημα στη διαμάχη με τη Βουλγαρία είναι η ιστορία, είπε ο Πενταρόφσκι.

Όσον αφορά την ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε - σε ένα από αυτά τα περίφημα σημεία 5 + 1 (που η Βουλγαρία έθεσε ως όρο) μιλάμε για το άνοιγμα των αρχείων και των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών, τι συνέβη πριν το 1990, τι συνέβη σε άτομα με βουλγαρική αυτοσυνείδηση, πώς κακοποιήθηκαν, μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό. Συμφωνούμε.

 Αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το γεγονός ότι ήμασταν Βούλγαροι μέχρι το 1944 ή μιλούσαμε "διάλεκτο" μέχρι το 1944. Αυτό είναι το πρόβλημα ", είπε ο Πενταρόφσκι.

«Στείλαμε τη θέση μας σε αυτά τα 5 + 1 σημεία και δεν έχουμε απάντηση. Υπήρχε και η πορτογαλική πρόταση. Στη Σόφια είπαν στον Πορτογάλο ΥΠΕΞ ότι χρειάζονται 4-5 ημέρες για να απαντήσουν. Και πάλι δεν υπήρξε επίσημη απάντηση σε αυτό Για ποιο πράγμα μιλάμε τότε; για 6 μήνες  ή για ένα μήνα; Το ερώτημα είναι αν θέλετε να ξεκινήσετε πραγματικές συνομιλίες ή θέλετε απλώς να καθυστερήσετε τη δουλειά», είπε ο Πενταρόφσκι, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για τακτικούς ελιγμούς από την πλευρά της Βουλγαρίας.

 

 

Dnes.dir.bg, Standartnews.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr