Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Η Ρωσία προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε ζώνη αντιπαράθεσης


Σεργκέι Λαβρόφ: Στη διπλωματία από το 1972, υπουργός Εξωτερικών από το 2004 (oslobodjenje.ba)

Δεκέμβριος 24, 2021. Ελλάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, δεν θα κάνει την περιοχή των Βαλκανίων άλλη μια ζώνη αντιπαράθεσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως είπε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η θέση της Ρωσίας στα περιφερειακά ζητήματα στο σύνολό της δεν αλλάζει, συνίσταται στην αναζήτηση λύσεων με βάση τις θέσεις όλων των ενδιαφερόμενων χωρών. Ο υπουργός μίλησε για την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συζητήσουν τα Βαλκάνια και την κατάσταση γύρω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρκετή πολιτική βούληση και λόγο να μην μετατρέψει τα Βαλκάνια σε άλλο μέτωπο αντιρωσικής αντιπαράθεσης, διαφορετικά αυτό θα μετατραπεί σε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά», τόνισε ο Λαβρόφ.

Προηγήθηκε δημοσίευμα των NYT που ανέπτυξαν την ιδέα ότι η εύθραυστη ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη απειλείται και  τώρα η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πριν από αυτό, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ πρότεινε νομοσχέδιο για την απόσυρση των Σερβοβόσνιων από τον ομοσπονδιακό στρατό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Tass.

Το σύγχρονο συνταγματικό καθεστώς ορίστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1995 βάσει των Συμφωνιών του Ντέιτον. 

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίζεται σε οντότητες - την κατά κύριο λόγο Βόσνια Μουσουλμανική και Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την κατά κύριο λόγο Σερβική Δημοκρατία της Σέρπσκα, καθώς και την de facto διεθνώς ελεγχόμενη Περιφέρεια Brcko. 

Οι πολιτικές αποφάσεις σε μια χώρα μπορούν να ληφθούν μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και των τριών μεγάλων εθνικοτήτων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr