‘Ανοιχτά Βαλκάνια’: Ανοιχτή επιστολή υπογράφουν ο Ράμα, ο Ζάεφ και ο Βούτσιτς


Δεκέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

Μόλις δύο ημέρες πριν την επόμενη συνάντηση των «Ανοιχτών Βαλκανίων», οι τρεις ηγέτες της περιοχής έγραψαν ανοιχτή επιστολή.

Μέσω της επιστολής που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα· Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προτρέπουν τις άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Η επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει ότι το όραμά τους είναι να ξεπεραστούν τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ.

Αν και η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς τονίζουν ότι η πρωτοβουλία ήταν και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την abcnews.al, η ανοιχτή επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει:

Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια ήπειρος, αλλά ένα όραμα. Εδώ και καιρό, όμως, οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ηπείρου και αυτού του οράματος, έμειναν εκτός. Η επιθυμία του λαού μας να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ έχει κατά καιρούς αγνοηθεί λόγω της εσωτερικής πολιτικής των κρατών μελών, της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί και του φόβου για το μέλλον. Αυτό έχει οδηγήσει σε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και έλλειψη μεγάλων επενδύσεων.

Εμείς, ως ηγέτες των χωρών μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να μείνουμε και να μεμψιμοιρούμε ή να δράσουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο. Τον Νοέμβριο του 2019, υπογράψαμε μια προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, αναλαμβάνοντας βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Το όραμά μας είναι να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ στις χώρες μας.

Έκτοτε συναντηθήκαμε συστηματικά και υπογράψαμε συμφωνίες: που επιτρέπουν στους πολίτες μας να εργάζονται ελεύθερα στη γειτονική χώρα - που μειώνουν τους συνοριακούς ελέγχους - που θα επιτρέπουν τη διέλευση των εμπορευμάτων σχεδόν χωρίς καθυστέρηση -  να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας μεταξύ των χωρών μας - όπως και οι πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν μεταξύ τους. Η πρωτοβουλία μας, που ονομάστηκε «Ανοιχτά Βαλκάνια», έχει δείξει αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα ακόμη και σε δύσκολες στιγμές της πανδημίας.

Αν και η Πρωτοβουλία Ανοικτών Βαλκανίων περιλάμβανε μέχρι στιγμής μόνο τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν και θα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη των Δυτικών Βαλκανίων. Δράττουμε αυτή την ευκαιρία και καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους γείτονές μας να ενωθούν για να προσφέρουν στους πολίτες τους τα οφέλη που προσφέρουμε στους πολίτες μας».

…«Έχουμε τις διαιρέσεις μας, δεν συμφωνούμε σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, αλλά όλοι αποδεχόμαστε ότι η οικονομία και οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στην περιοχή μας ελπίδα για μια διαρκή ειρήνη».

…«Για ένα μέλλον που προσφέρει σταθερότητα, ειρήνη και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για όλους. Ένα μέλλον που ξεπερνά τις διαφωνίες του παρελθόντος και δίνει στα παιδιά μας ελπίδα στον τόπο που τους αξίζει να ζήσουν»..

Έντι Ράμα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ζόραν Ζάεφ

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr