Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ... Βρετανικά μαχητικά σε αεροπορική σύγκρουση πάνω από τη Συρία

φωτό BBC


Δεκέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

 

Ένα πολεμικό αεροσκάφος Typhoon της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα drone πάνω από τη Συρία, και την πρώτη φορά που τα μαχητικά Typhoon εμπλέκονται με εχθρικό αεροσκάφος μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ πριν από 40 χρόνια.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε ότι το βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο αποτελεί μέρος του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, κατέρριψε τον στόχο κοντά στη βάση του συνασπισμού στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο  Αλ Τανφ στα νότια της χώρας την περασμένη Τρίτη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι δύο αεροσκάφη της RAF περιπολούσαν στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία και το Ιράκ όταν έσπευσαν να ερευνήσουν αναφορές για δύο εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Οι πιλότοι αναγνώρισαν ένα drone που είχε το μέγεθος τραπεζιού ενός σαλονιού, που πιστεύεται ότι ανήκει στο ISIS ή σε μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, και κατάφεραν να το καταρρίψουν με πύραυλο αέρος-αέρος ASRAAM, ενώ το δεύτερο drone αποσύρθηκε και εξαφανίστηκε από την περιοχή».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αυτή η σύγκρουση είναι η πρώτη αεροπορική μάχη στην οποία συμμετείχαν βρετανικές δυνάμεις εδώ και σχεδόν 40 χρόνια από τον πόλεμο των Φώκλαντ του 1982 με την Αργεντινή.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η αεροπορική σύγκρουση που σημειώθηκε την Τρίτη, και το drone καταρρίφθηκε, είναι η πρώτη αεροπορική αντιπαράθεση με βρετανικά μαχητικά «Typhoon».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα δύο «Typhoon FGR4» της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (στο νησί της Κύπρου) απογειώθηκαν από το νησί της Κύπρου, καθώς εκτελούσαν μία από τις συνήθεις περιπολίες τους στον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο διεθνή συνασπισμό.... Είχαν, μάλιστα, επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των αναφορών για δύο «εχθρικά» drones στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Αυτό το χτύπημα είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη της ικανότητας της RAF να χτυπά εχθρικούς στόχους στον αέρα που αποτελούν απειλή για τις δυνάμεις μας».

«Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, μαζί με τους εταίρους μας στον συνασπισμό, για να εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή και να προστατεύσουμε τα μέλη και τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

arabic.rt.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr