Ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε στο Βούλγαρο πρωθυπουργό να φτιάξει νέα γέφυρα στο Δούναβη


Δεκέμβριος 18, 2021. Ελλάδα.

 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κιρίλ Πέτκοφ να συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα.

 «Χαιρετίζω επίσης τις πρόσφατες επενδύσεις σας σε νέα μαχητικά αεροσκάφη, πλοία ναυτικής περιπολίας και τεθωρακισμένα οχήματα. Ελπίζω η Βουλγαρία να συνεχίσει να επενδύει στην άμυνά της, καθώς αντιμετωπίζουμε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» , δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντηση με τον Κιρίλ Πέτκοφ στο αρχηγείο της έδρας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πέτκοφ στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός. Αργότερα, ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είπε ότι είναι δυνατή η συμπληρωματικότητα μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής. Είπε ότι η κατασκευή μιας νέας γέφυρας πάνω από τον Δούναβη κοντά στο Ρούσε θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επένδυση και θα επιτύχει τον αμυντικό στόχο του 2 τοις εκατό.

Η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί στο ΝΑΤΟ να φτάσει το 2% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα τα επόμενα χρόνια, και αυτό δεν θα είναι πρόβλημα εάν ενεργοποιηθούν ορισμένες από τις μεγάλες συμφωνίες για τον στρατό, όπως, για παράδειγμα,  η αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο κυβερνών συνασπισμός συμφώνησε να έχει ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων.

Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας είναι γύρω στο 1,6%, αλλά πηγαίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μισθούς και τρέχουσα συντήρηση.

 «Η θέση της Βουλγαρίας για την Ουκρανία είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Υπό αυτή την έννοια, θα χαρούμε να προσφέρουμε την εποικοδομητική μας συμβολή. Φυσικά, ο διπλωματικός τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων θα ήταν ο καλύτερος» , είπε Κιρίλ Πέτκοφ.

 Ο Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι πιθανή ρωσική επιθετικότητα και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είχε πολύ σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.


Mediapool.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr