«Ας πάρουν παράδειγμα οι Κούρδοι. Το Ισραήλ το ίδρυσε η εβραϊκή διασπορά»


Δεκέμβριος 6, 2021. Ελλάδα.

Ερμπίλ.

 Συνέδριο της Κουρδικής Διασποράς πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Ερμπίλ με τη συμμετοχή του Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, του πρωθυπουργού Μασρούρ Μπαρζανί, εκπροσώπων του κόμματος και της κυβέρνησης της περιοχής του Κουρδιστάν, γράφει η κουρδική Rûdaw.

Το συνέδριο, το οποίο φιλοξένησε πολλούς συμμετέχοντες από την Τουρκία και το εξωτερικό, συνεχίζεται σήμερα.

Ο Ελβετός Κούρδος επιφανής της Διασποράς Ρόνι Αϊντίν Ντερέ , ο οποίος παρευρέθηκε στο συνέδριο, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι στη διασπορά, τον σκοπό του συνεδρίου και τον οδικό χάρτη για την επόμενη περίοδο.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι Κούρδοι που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να σχηματίσουν διασπορά, ο Ντερέ ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στη διασπορά πρέπει να οργανωθούν μόνοι τους. 

Τόνισε, μάλιστα,  ότι οι Κούρδοι έχουν ισχυρό δυναμικό, ο Ντερέ είπε ότι η εβραϊκή διασπορά πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ισραήλ και ότι οι Κούρδοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα εάν θέλουν να φτιάξουν κράτος.

 

«Αυτοί στη διασπορά πρέπει να οργανωθούν»

 

Μιλώντας στο Rûdaw για τον σκοπό του συνεδρίου, ο Ντερέ είπε:

«Υπάρχει ένα κίνημα στην κουρδική διασπορά εδώ και περίπου 2 χρόνια και οι Κούρδοι θέλουν να οργανωθούν στη διασπορά όπως κάθε άλλος λαός. Το γραφείο του Προέδρου Μπαρζανί ηγείται αυτού του συνεδρίου, και αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο. Αυτό που είναι ουσιαστικό αυτή τη στιγμή είναι όσοι βρίσκονται στη διασπορά να προσελκύσουν τον οικονομικό τους πλούτο και το πολιτικό τους βάρος στην πατρίδα τους. Οι Κούρδοι πρέπει να οργανωθούν», είπε.

 

«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία»

 

Επιδεικνύοντας την ανιθαγένεια ως έναν από τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί η κουρδική διασπορά, ο Ντερέ είπε:

«Τώρα το Νότιο Κουρδιστάν έχει καθεστώς και η ελευθερία αμφισβητείται. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να το ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια ευκαιρία από τον περασμένο αιώνα και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», είπε.

 

«Η ενσωμάτωση μπορεί να είναι δύσκολη»

 

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κουρδική διασπορά, ο Dere σημείωσε ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι απαραίτητη για την ένταξη στην Ευρώπη:

«Καθώς οι Κούρδοι χωρίζονται σε τέσσερα μέρη, κάθε τμήμα έχει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα. Η κατάσταση των Κούρδων στο Βόρειο Κουρδιστάν (στην Τουρκία) είναι μια πλήρης καταστροφική. Για παράδειγμα, δεν έχουν επίσημα σχολεία που παρέχουν εκπαίδευση στη δική τους γλώσσα. Γι' αυτό και η ενσωμάτωση μπορεί να είναι δύσκολη και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, για να μάθεις μια ξένη γλώσσα, πρέπει πρώτα να έχεις τη δική σου βασική γλώσσα, που είναι η μητρική. Αυτό το ζήτημα δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στους Βόρειους Κούρδους. Μπορούμε να πούμε ότι η διασπορά τους αποτελείται από αρκετούς συλλόγους.

Αλλά η διασπορά δεν διαμορφώνεται έτσι, πρέπει να επεκταθούν και να αυξήσουν τους θεσμούς τους. Τα ιδρύματα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών πρέπει να είναι χωριστά».


«Οι Κούρδοι έχουν πολύ ισχυρές δυνατότητες»


Σημειώνοντας ότι το κουρδικό λόμπι σχηματίζεται σιγά σιγά στη διασπορά, ο Ντερέ είπε: «Οι Κούρδοι έχουν πολύ ισχυρό δυναμικό. Έχουν πολιτικούς και δικηγόρους. Για να υπάρξει συνέργεια, πρέπει να υπάρχουν θεσμοί».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr