Σκόπια: Την παραίτησή του υπέβαλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ


Δεκέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Παραιτήθηκε επίσημα από τη θέση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ο Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή.

«Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook.

Η κίνηση του Ζάεφ ακολούθησε τη συντριβή του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις οποίες παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του SDSM και στη θέση του εξελέγη ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θεωρείται νέος πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ ήρθε στην εξουσία το 2016, αφού ο αντίπαλός του Νίκολα Γκρούεφσκι από το VMRO-DPMNE κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Τότε η εντολή κατέληξε στα χέρια του Ζάεφ.

Τότε είχε εκλεγεί στο αξίωμα και ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι και την ίδια μέρα 300 διαδηλωτές εισέβαλαν στο νομοθετικό σώμα.

Ο τότε Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ ζήτησε επίσης γραπτή εγγύηση από τον ορισθέντα πρωθυπουργό για τη διατήρηση της ενότητας της χώρας, ενώ μετά από ρεκόρ 171 ημερών από το τέλος των εκλογών, η Βόρεια Μακεδονία έλαβε νέα κυβέρνηση.

Το επόμενο έτος 2017 διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το SDSM και στη συνέχεια διοργανώθηκε δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Υπό τη νέα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εξασφαλίσαμε μια θέση στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και επιλύσαμε τη δεκαετή διαμάχη με την Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, με την επιβεβαίωση της παραίτησης του Ζάεφ, θα παραιτηθεί όλο το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο αρχηγός του κράτους, εντός δέκα ημερών, θα πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό που θα σχημάτιζε νέα κυβέρνηση και πρόγραμμα σε διάστημα 20 ημερών.

Nova.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr