Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Οι Αμερικανοί συζητούν με το Κατάρ για προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία


Ιανουάριος 23, 2022. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times , επικαλούμενοι ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση έγινε « επείγουσα» αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφεραν «ελάχιστη πρόοδο».

 Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Εξετάζουμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για αυτό, ειδικά στη μέση του χειμώνα με πολύ χαμηλές προμήθειες», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο συνομιλητής των FT είπε ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής μακροπρόθεσμων εγγυήσεων για προμήθεια φυσικού αερίου από το Κατάρ, καθώς η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών-πελατών να εκτρέψουν τα καύσιμα και τη διαθεσιμότητα μη κατανεμημένου αερίου.

 Ωστόσο, το Κατάρ άλλαξε τις προμήθειες του το 2011 στην Ιαπωνία μετά το τσουνάμι, επομένως υπάρχει προηγούμενο», είπε η πηγή.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι το Κατάρ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για πιθανές προμήθειες με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα. 

Δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, ανέφεραν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2022, για την οποία θα εμπλακούν περίπου 175.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο Ολεκσίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν βλέπουν άμεση απειλή ρωσικής εισβολής. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι ένα νέο κύμα ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι δεν προετοιμάζουν εισβολή στην Ουκρανία και «δεν πρόκειται να επιτεθούν σε κανέναν». Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο απαιτεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

nv.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr