Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ανοιχτά Βαλκάνια: Τα αγαθά διακινούνται ελεύθερα στα σύνορα


«Ανοιχτά Βαλκάνια - ξεκίνησε η ανεμπόδιστη ροή αγαθών»

Ιανουάριος 4, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Πολύ πιο εύκολο και γρήγορο έγινε από τις 3 Ιανουαρίου το εμπόριο τροφίμων μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα στα Τίρανα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», γράφει η σερβική Politika.

Νέο έτος και νέοι κανόνες για το εμπόριο τροφίμων μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. 

Από εδώ και πέρα,τα φορτηγά με αγροτικά- διατροφικά προϊόντα θα περνούν τα σύνορα χωρίς περιττές καθυστερήσεις, γιατί δεν θα γίνεται επανέλεγχος των εμπορευμάτων κατά την είσοδό τους στη χώρα. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί ειδική λωρίδα κυκλοφορίας για τη μεταφορά των αγαθών.

«Όταν το φορτηγό φύγει για Βόρεια Μακεδονία, θα στείλουμε ανακοίνωση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ότι ένα τέτοιο φορτηγό έρχεται σε αυτούς, θα πάει κατευθείαν εκεί που πρέπει, θα γίνει έλεγχος των εγγράφων, το πιστοποιητικό μας είναι τώρα αναγνωρίσιμα  στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στην Αλβανία, καθώς και τα πιστοποιητικά τους στη χώρα μας. Πρακτικά τίποτα δεν θα δυσκολέψει τη διαδικασία εξαγωγής αγροτο-διατροφικών προϊόντων σε σχέση με τους κανονισμούς των χωρών. "Θα εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Σύμβουλος Γεωργίας Γκόραν Τζάκοβιτς στη Σερβική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (RTS).

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τα Ανοιχτά Βαλκάνια έχει ενθουσιάσει περισσότερους από 600 Σέρβους εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, καθώς και μεταφορείς που χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες στα σύνορα.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr