Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εγκρίνει την επίσκεψη του προέδρου στην Τουρκία


Ιανουάριος 28, 2022. Ελλάδα.

Την Τρίτη, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κάλεσε τον Πρόεδρο Γιτζάκ Χέρτζογκ να επισκεφθεί την Τουρκία.  Ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και «θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει ούτε εγκρίνει το προγραμματισμένο ταξίδι, γράφει η ισραηλινή ‘Ν12’.

Οι καλοί δεσμοί μεταξύ Ερντογάν και Χέρτζογκ είναι γνωστοί. Από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Χέρτζογκ, οι δύο ηγέτες επικοινωνούσαν κυρίως τηλεφωνικά. 

Και παρά τη θερμή σύνδεση των δύο και τις απόπειρες «φιλοξενίας» του Ερντογάν που εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, χθες (Πέμπτη), την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σε μια σειρά χειρονομιών από την Τουρκία - η Ιερουσαλήμ δεν βιάζεται να εκδώσει ανακοίνωση και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν συμφωνήθηκαν.

Ο φόβος στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι σε κρίση και σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν θα επιστρέψει για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

 Σε μια τέτοια κατάσταση θα υπάρξουν εκείνοι που στην αντιπολίτευση ήξεραν πώς να κουνήσουν το δάχτυλο κατηγορίας προς την κατεύθυνση του Μπένετ και του Λάπιντ σπεύδοντας να διευθετήσουν τη σχέση με αυτούς που είναι ήδη γνωστό ότι έχουν μιλήσει έντονα και αποφασιστικά εναντίον μας στο παρελθόν.

Το συμφέρον του Τούρκου προέδρου είναι πολιτικό και οικονομικό - χρειάζεται το Ισραήλ για να βγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του. Ο Χέρτζογκ θα χαρεί να είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει πρόοδος, αλλά αυτή είναι αργή και προσεκτική.

mako.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr