Οι Ουκρανοί άρχισαν μαθήματα επιβίωσης και χρήσης όπλων με το φόβο ρωσικής εισβολής (φωτο)


Ιανουάριος 31, 2022. Ελλάδα.

  Σε ένα δάσος κοντά στο Κίεβο, μια ομάδα Ουκρανών εξασκούνται στο καταφύγιο στο χιόνι - ενώ άλλοι εκπαιδεύονται με όπλα, μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε αυτές τις τεχνικές», είπε ο Άρτεμ Κουζμένκο, ένας 29χρονος ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών που συμμετείχε στη διήμερη εκπαίδευση.


Η Ουκρανία έχει συνηθίσει να πολεμά. Από το 2014, η πρώην σοβιετική δημοκρατία βρίσκεται σε σύγκρουση με αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές, με την υποστήριξη της Ρωσίας. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει περισσότερες από 13.000 ζωές και παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, η βία στο μέτωπο δεν έχει σταματήσει ποτέ.



Ωστόσο, η ανησυχία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο - η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για να προετοιμαστεί για εισβολή στη γειτονική χώρα. Η Δύση απειλεί τη Μόσχα με κυρώσεις και προμηθεύει όπλα στο Κίεβο.

«Οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις είχαν συνηθίσει την ιδέα ότι η σύγκρουση  θα είναι μακριά τους», είπε ο εκπαιδευτής Σεργκέι Βισνέφσκι, ντυμένος με τη στολή μάχης του. «Αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι μπορεί να βρουν τον πόλεμο μπροστά τους ».


Ο 40χρονος βετεράνος πολέμησε στο μέτωπο πριν ιδρύσει αυτά τα μαθήματα επιβίωσης. Βρήκε αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτούς με αυξανόμενο φόβο εισβολής τις τελευταίες εβδομάδες.

Τις επόμενες μέρες, σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου. Έχουν ήδη εγγραφεί 4.000 άτομα.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να χτίζουν ένα καταφύγιο για την οικογένειά τους», είπε ο Βισνέφσκι.

Η 33χρονη Γιάνα Καμίνσκα, που συμμετείχε στα μαθήματα με τη φίλη της, έχει ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες της σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει επειγόντως από το σπίτι. Τι θα σκεφτεί πρώτα; «Πρέπει να φροντίσουμε πρώτα τις οικογένειές μας», είπε.


Μετά από χρόνια πολέμου και τακτικά φουντωμένα φόβους για μεγάλης κλίμακας ρωσικής εισβολής, το Κίεβο δεν δείχνει σημάδια αναταραχής, παρά τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις από ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες. Τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά και το Σαββατοκύριακο πολλοί άνθρωποι κάνουν βόλτες στο χιονισμένο κέντρο της πόλης.

Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση την Παρασκευή να μην «πανικοβάλει τον κόσμο» και είπε ότι φοβάται περισσότερη «αποσταθεροποίηση» στη χώρα παρά μια επίθεση από τον ρωσικό στρατό.

Όμως, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα , το 48 τοις εκατό των Ουκρανών πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει, και όλο και περισσότεροι οργανισμοί τους προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Dnes.bg, bta,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr