Η αντιπολίτευση Σκοπίων προτρέπει τη Βουλγαρία να ζητήσει συγνώμη για τη σφαγή των 7.200 Εβραίων


Φεβρουάριος 5, 2022. Ελλάδα.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, VMRO-DPMNE, κάλεσε τη Βουλγαρία να δώσει γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και ζήτησε επίσης από τους Βούλγαρους να ζητήσουν συγγνώμη από τη χώρα του «για τη σφαγή 7.200 Εβραίων στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει η βουλγαρική ραδιοτηλεόραση - BNR.

 «Το βουλγαρικό σύνταγμα δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα, μόνο ατομικά και δεν  πρόκειται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους  για εμάς, αλλά οι Βούλγαροι πρέπει να κάνουν κάτι <…>  Ή τουλάχιστον να ζητήσουν συγγνώμη για τους επτά χιλιάδες διακόσιους Εβραίους που στάλθηκαν στην Τρεμπλίνκα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Γνωρίζετε ότι ο Βίλλυ Μπραντ  (ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1970 γονάτισε μπροστά στο μνημείο των θυμάτων της καταστολής εξέγερσης στο γκέτο της Βαρσοβίας στην πρωτεύουσα της Πολωνίας) ήξερε πώς να ζητήσει συγγνώμη;  Υπάρχει τρόπος να ζητήσεις συγγνώμη», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο Κανάλι 5 των Σκοπίων.

Την άνοιξη του 1943, οι αρχές της Βουλγαρίας, που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 ήταν σύμμαχος του Άξονα, απέλασαν αρκετές χιλιάδες Εβραίους των Σκοπίων, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα στην Πολωνία.

Ο Μίτσκοσκι απάντησε επίσης στο ερώτημα πώς θα αντιδρούσε το VMRO-DPMNE εάν η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έθετε το θέμα της ένταξης των Βουλγάρων ως μειονότητα στο Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα δεν θα αλλάξει τη θέση του μέχρι να λάβει γραπτές εγγυήσεις ότι η Σόφια θα άρει το βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και της ΕΕ και έως ότου η Βουλγαρία σταματήσει να προσπαθεί «να πείσει τους ‘Μακεδόνες’ ότι ήταν Βούλγαροι πριν από το 1944».

Bgnes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr