«Η Μέση Ανατολή αντιλαμβάνεται ότι το Ιράν δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ»


Ο Μπένι Γκαντζ στο Μπαχρέιν. Φωτογραφία Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας

 

Φεβρουάριος 4, 2022. Ελλάδα.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πάρουμε από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ  στο Μπαχρέιν που διήρκεσε λίγο περισσότερο από 24 ώρες, είναι η κατανόηση ότι αυτό που λέει το Ισραήλ εδώ και μια δεκαετία αρχίζει να υιοθετείται από τη Μέση Ανατολή, γράφει η ισραηλινή  ειδησεογραφική πύλη «makorrishon».

Στο Μπαχρέιν άλλαξαν την πολιτική τους απέναντι στο Ισραήλ από εσωτερικό συμφέρον. 

Αν κάποτε το Ιράν ήταν κυρίως πρόβλημα του κράτους του Ισραήλ, σήμερα η Μέση Ανατολή αρχίζει να καταλαβαίνει ότι αυτό το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε περιφερειακές διαστάσεις. Αυτό δεν αποτελεί πλέον ισραηλινό πρόβλημα.


Η συμφιλίωση με το Ισραήλ άλλαξε τη Μέση Ανατολή


Έτσι, το Ιράν έχει γίνει ένας παράγοντας  για ένωση στη Μέση Ανατολή και είναι θέμα χρόνου να μπει σε αυτήν και η Σαουδική Αραβία. 

«Η ειρήνη με το Ισραήλ άλλαξε κάθε πτυχή της ζωής μας», είπε ο Αμπντουλάχ μπιν Αχμάντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία σε διάσκεψη στο Ισραήλ.

 «Το Ιράν έχουν πέντε πολιτοφυλακές με βαλλιστικούς πυραύλους και drones που στοχεύουν αμάχους, υπονομεύοντας την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Το Ιράν πρέπει να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Καλωσορίζουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο μπιν Αχμάντ.


Δέκα χρόνια χρειάστηκαν


Το Ισραήλ χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να εξηγήσει αυτή την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. 

Η συμφιλίωση με την Αίγυπτο ξεκίνησε από τοπικά συμφέροντα, η σύνδεση με την Ιορδανία ενίσχυσε τον άξονα του Ισραήλ από την Αίγυπτο στην Ιορδανία και οι συμφωνίες του Αβραάμ έδωσαν σφραγίδα σε διμερή εξέταση.

 Όλοι κοιτάζουν τους πάντες σε αυτή τη σχέση. Αυτός που κοιτάζει κυρίως από το πλάι είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι εκτός του πλαισίου αυτού, αλλά τα σπουδαία νέα από την πλευρά της είναι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν λέει όχι σε αυτό που συμβαίνει εδώ μεταξύ των Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ισραήλ. και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 «Οι συμφωνίες του Αβραάμ, και ειδικά η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να πολεμήσει την τρομοκρατία, άνοιξαν την πόρτα σε μια νέα πραγματικότητα εδώ που μόνο το μέλλον θα μάθει πόσο δραματικό είναι».

Μέχρι σήμερα, στον πόλεμο με το Ιράν, το Ισραήλ είχε μόνο έναν εταίρο - την Αμερική. 

Εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη και πιο σημαντική συμμαχία και βρίσκεται στην πρώτη θέση του Ισραήλ. 

Ταυτόχρονα, μάλλον δεν θα βλάψει τις γαλλικές νέες χώρες που όχι μόνο αναγνωρίζουν το Ισραήλ αλλά και υιοθετούν τις πολιτικές του.

 Αυτό είναι ένα κάλεσμα σε μια άλλη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε μια νέα Μέση Ανατολή, αλλά είναι μια αρχή. 

Οι τροχοί ήδη κινούνται, ο δρόμος είναι στρωμένος, ο ουρανός είναι το όριο και αν συνεχιστεί αυτή η γραμμή θα είναι δυνατό να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε μια νέα και καλύτερη πραγματικότητα.

makorrishon.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr