Πολιτικό Ισλάμ και Τουρκικός Κόσμος… Γιατί το Αμπού Ντάμπι στηρίζει οικονομικά την Άγκυρα;


Φεβρουάριος 3, 2022. Ελλάδα.


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, αλλά κινούνται για να στηρίξουν την οικονομία της, καθώς ο διάδοχος του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ ανακοίνωσε τη διάθεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας, κατά την επίσκεψη του Μπιν Ζαγιέντ στην Άγκυρα, γράφει η ειδησεογραφική αραβική ιστοσελίδα ‘ Ο Νέος Κόλπος’/ The New Khalij.

Αυτό ήρθε λίγο μετά την όξυνση της κρίσης της τουρκικής λίρας, η οποία έχει γίνει μια κρίσιμη πρόκληση για το κυβερνών κόμμα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. 

Η στρατηγική βοήθεια που παρέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε έναν σημαντικό ανταγωνιστή είναι σύμφωνη με μια σειρά από γεωπολιτικές τάσεις που λαμβάνουν χώρα επί του παρόντος στην περιοχή.

 

Η υποστήριξη του Ερντογάν στο πολιτικό Ισλάμ έχει μειωθεί


Τα ΗΑΕ αναφέρονται εδώ και καιρό στην υποστήριξη που παρέχει ο  Ερντογάν στο πολιτικό Ισλάμ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή για να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους στην Τουρκία. 

Και η πρωτοβουλία των ΗΑΕ να προσφέρουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία θα άξιζε τον κόπο εάν πρόκειται να χαλαρώσει την περιφερειακή υποστήριξη του Ερντογάν προς το πολιτικό Ισλάμ, τόσο τώρα όσο και στο εγγύς μέλλον.

Αυτό έγινε σε μια στιγμή που η απομάκρυνση από τη χρήση ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή, ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, ήταν συνεπής με τις τρέχουσες γεωπολιτικές προτεραιότητες της Τουρκίας. 

 

Αλλαγές στις πολιτικές του Ερντογάν

 

Η Τουρκία κινήθηκε τον Μάρτιο του 2021 να μειώσει τον αριθμό των μέσων ενημέρωσης που διευθύνει η (Μουσουλμανική) Αδελφότητα στην Τουρκία. 

Η Άγκυρα ξεκίνησε επίσης διάλογο με το Κάιρο για τις διάφορες περιφερειακές διαφορές τους.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Τουρκία σχημάτισε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας με το κοινοβούλιο του Τομπρούκ στη Λιβύη, παρά την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην προσπάθεια του στρατηγού  Χαλίφα Χαφτάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Αυτό δείχνει τις αλλαγές που σχετίζονται με την υποστήριξη του πολιτικού Ισλάμ, μια στρατηγική που αρχικά απέκτησε στην Τουρκία στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική επιρροή στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο.

Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να στηρίξει την τοπική οικονομία σε μια περίοδο που οι αντίπαλοί του εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές. 

Ως εκ τούτου, η στρατηγική υποστήριξης του πολιτικού Ισλάμ έχει γίνει ένα είδος βάρους, ειδικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία.

Η Τουρκία επεδίωξε να ανοίξει διαύλους διαλόγου με την Αίγυπτο στον απόηχο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που συνήψε το Κάιρο τον Αύγουστο του 2020 με την Ελλάδα, ως απάντηση στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας με στόχο να αποθαρρύνει τις περιφερειακές χώρες από εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα επίμαχα ύδατα.

Και η μείωση των σχέσεων με τη Λιβύη και την Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα προέκυψε ως ένας τρόπος να επιδιορθωθούν τα πράγματα με την Αίγυπτο -εν τέλει έναν λιγότερο προβληματικό αντίπαλο σε σχέση την Ελλάδα- ως τον καλύτερο τρόπο για να εκτονωθεί το αδιέξοδο.

 

 Ο  τουρκικός στόχος στη Μέση Ασία δεν συνάδει με τον Ισλαμισμό

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν αποδείχθηκε αποφασιστική στη νίκη του επί της Αρμενίας κατά τον πόλεμο του 2020 στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έδωσε στην Τουρκία μια άμεση γεωγραφική σύνδεση με το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά.

Η επιρροή της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε ως ένας τρόπος για να γίνει το Μπακού γέφυρα στα σχέδια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα δίκτυο στην Κασπία Θάλασσα με την Τουρκική Κεντρική Ασία. 

Αυτή η τουρκική ζώνη σε όλη την Ευρασία είναι εντελώς κοσμική και παραδοσιακά μισεί τον ισλαμισμό.

 Σίγουρα, οι παίκτες στη Μέση Ανατολή αρχίζουν να εκτιμούν την τουρκική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους λόγους να μετριάσει την ισλαμιστική ρητορική και να εγκαταλείψει τις πολιτικές που καθοδηγούνται από τους ισλαμιστές.


Καλωσορίζουν τα ΗΑΕ την ακύρωση του πολιτικού Ισλάμ

 

Η αποχώρηση της Τουρκίας από το «ισλαμικό έργο» στη Μέση Ανατολή και η εστίασή της στον τουρκικό κόσμο είναι κάτι που τα ΗΑΕ καλωσορίζουν. 

Επιπλέον, ο τουρκικός κόσμος βρίσκεται έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της ιστορικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία τα ΗΑΕ πιστεύουν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να ξαναχτίσει με ένα «νεο-οθωμανικό» όραμα χρησιμοποιώντας ισλαμιστές πληρεξούσιους.

Η τουρκική εσωτερική κατάσταση είναι επίσης σημαντική. 

Όπως τόνισε ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής Metin Gürcan, τα τουρκικά κόμματα στα οποία βασίζεται ο Ερντογάν για να υποστηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του προωθούν δυναμικά τη στροφή προς τον τουρκικό κόσμο.

 Αυτό υπογραμμίζει την προαναφερθείσα αντίφαση μεταξύ των γεωπολιτικών κερδών της Τουρκίας από τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν και των πιο δαπανηρών και δύσκολων έργων της στη Μέση Ανατολή.

Το επενδυτικό ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπιν Ζάιεντ κάνει το Αμπού Ντάμπι ικανό να ενοποιηθεί και να επωφεληθεί από αυτήν την τάση. 

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δείχνει την αναγνώριση της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως σημαντικού περιφερειακού παράγοντα του οποίου οι πολιτικές δεν μπορούν να αλλάξουν χρησιμοποιώντας μια στρατηγική μηδενικού αθροίσματος. 

Δείχνει επίσης ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή να λάβει και να επωφεληθεί από σημαντικές επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια περίοδο που η εγχώρια οικονομία της αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιθανό να συνεχίσουν να διαφωνούν για πολλά περιφερειακά ζητήματα, αλλά η τρέχουσα διμερής προσέγγισή τους φαίνεται να είναι μια πολύ υπολογισμένη στροφή με αμοιβαία οφέλη.

thenewkhalij.news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr