Πρόεδρος Ουκρανίας: Στρατιωτικός νόμος θα επιβληθεί σε περίπτωση ευρείας εισβολής ρωσικού στρατού στη χώρα


Φεβρουάριος 22, 2022. Ελλάδα.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε το αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη του στρατού στο εξωτερικό. Το αίτημα παρουσιάστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

Αντίθετα, το μονομελές κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το Βερχόβνα Ράντα, θα αναλύσει ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, το οποίο παρουσίασε ο βουλευτής  Ολέκσιι Γκοντσαρένκο, του κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. 

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι αξιολογεί την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, αφού έλαβε αίτημα από το υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει αυτό το μέτρο.

 Αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των λεγόμενων δημοκρατιών του Ντονμπάς, η Ρωσία δημιουργεί νομικές βάσεις για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ενημέρωση στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση  παραβιάζει διμερείς και πολυμερείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία της 17ης Φεβρουαρίου 2015.

 Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε επίσης τη ρωσική κλιμάκωση στην Ουκρανία «μια πρόκληση άνευ προηγουμένου» για τον κόσμο. 

Στη συνέχεια, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους τόνισε ότι η ίδια η αναγνώριση των «τρομοκρατικών οντοτήτων» από τη Ρωσία απαιτεί άμεση απάντηση από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών κυρώσεων. 

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη και τον κόσμο «να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν τα τραγικά λάθη που έγιναν στη Γεωργία το 2008».

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία θα επιβληθεί σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής στη χώρα από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν πιστεύει ότι έχει επιτευχθεί τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. 

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος πόλεμος κατά της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αναστολή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2».

Η Ευρώπη και ο κόσμος δεν μπορούν να επαναλάβουν τα τραγικά λάθη που έγιναν στη Γεωργία το 2008.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για μια άλλη επιθετική πράξη κατά της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι.

 Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ εντός των συνόρων που αναγνωρίστηκαν κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

 Η θέση του Κρεμλίνου ακολουθεί αυτή που εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Azengia Nova

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr