Ρωσία: Οι κάτοικοι του Ροστόφ δεν συμπαθούν τους πρόσφυγες από το Ντονμπάς


Φεβρουάριος 21, 2022. Ελλάδα.

 

Κάτοικοι της περιοχής του Ροστόφ στα κοινωνικά δίκτυα συζητούν για την εισροή προσφύγων από το Ντονμπάς,  τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, συγκρίνοντας την κατάσταση με το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Πολλοί χρήστες γράφουν ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανέναν, γιατί «την τελευταία φορά» οι πρόσφυγες ζήτησαν στέγαση σε καλό σπίτι, αρνήθηκαν πράγματα που χρησιμοποιούσαν και γενικά συμπεριφέρθηκαν με «αυθάδεια». 

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που καλούν να μην αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, αφού έχουν γίνει όμηροι των πολιτικών παιχνιδιών των δύο κρατών.

Από την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι από το Ντονμπάς έχουν εισέλθει στη Ρωσία.

Η Χριστίνα και η Ναταλία, που έφτασαν στη Ρωσία με ιδιωτικό μέσο, τώρα τα κορίτσια τάχουν χαμένα καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν μετά. Δεν γνωρίζουν αν όσοι έρχονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς επιτρέπεται να μπουν σε παιδικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, γράφει το  ρωσικό δημοσίευμα


 Οι περισσότεροι από αυτούς έπρεπε να φιλοξενηθούν στην περιοχή του Ροστόφ, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για όλους. 

Η περιοχή ήταν σε θέση να φιλοξενήσει προσωρινά 6,5 χιλιάδες άτομα. Περίπου 1.000 πρόσφυγες στάλθηκαν στην περιοχή Βορονέζ. 

Πού βρίσκονται οι υπόλοιποι εκκενωμένοι από το Ντόνετσκ, οι αρχές δεν αναφέρουν. Οι αρχές του Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι περισσότεροι από 28 χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν από τη δημοκρατία για τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Χθες, μιλήσαμε με μια από τις κατοίκους της περιοχής, την Ιρίνα Νικολάεβνα , η οποία είπε ότι είχε φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων. 

«Πήγα στο μαγαζί. Στέκονται και ζητούσαν διαμέρισμα. Η γιαγιά τους είναι άρρωστη. Λοιπόν, αφού κανείς εδώ δεν νοικιάζει, φέρτε τους, λέω, σε μένα. Θα τους τακτοποιήσω για τρεις ή τέσσερις ημέρες μέχρι να στρώσουν όλα», είπε.

Αλλά,  έχουν απαιτήσεις.

«Γι' αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσω κανέναν ούτε να δώσω στέγη. Είναι απαιτητικοί μέχρι φρίκης. Λένε επίσης ότι αυτοί είναι Ρώσοι. Συγγνώμη,  εγώ θα είχα βοηθηθεί σε μια τέτοια κατάσταση; … Ναι, ζούνε στο απόγειο των κακών τρόπων, της αχαριστίας και της αλαζονείας», απαντά ένας άλλος κάτοικος της περιοχής. 

Οι κάτοικοι του Ντονμπάς, συζητιούνται στο Ροστόφ και λένε συνέχεια ότι δεν είναι όλοι πρόσφυγες,  όπως τους περιγράφουν. 

Στο μεταξύ οι πρόσφυγες από το Ντονμπάς διαμαρτύρονται ότι θα παγώσουν από το κρύο περιμένοντας κάπου να τακτοποιηθούν, σημειώνει με το δημοσίευμα.

 


znak.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr