Τα Σκόπια σαμποτάρουν τον κοινό εορτασμό του Γκότσε Ντέλτσεφ με τους Βούλγαρους


Φεβρουάριος 3, 2022. Ελλάδα.

Ο κοινός εορτασμός του Γκότσε Ντέλτσεφ ανατράπηκε ελαφρώς από  τους πολιτικούς των Σκοπίων,  όπως δημοσιεύει βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Αύριο, 4 Φεβρουαρίου, που γιορτάζονται τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, οι εκπρόσωποι της σλαβομακεδονικής πλευράς δεν θα βρεθούν στο απαραίτητο πολιτικό επίπεδο για την κατάθεση στεφάνου με την βουλγαρική αντιπροσωπεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 Επικεφαλής της  βουλγαρικής αντιπροσωπείας είναι η Υπουργός Εξωτερικών  Θεοδώρα Γκέντσοφσκα. Η προσκύνηση θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωτήρος στα Σκόπια, σύμφωνα με το BGNES.

Σημειώνεται ότι:

«Τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι και ο Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσέφσκι πραγματοποιούν επίσκεψη στο εξωτερικό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν κάποιος από αυτούς θα επιστρέψει νωρίτερα για να λάβει μέρος στην κοινή γιορτή.

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει βουλευτές και υφυπουργούς.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας την 1η Αυγούστου 2017, οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών κατέθεσαν πολλές φορές στεφάνια μπροστά στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια και μπροστά από το μνημείο του στο Μπλαγκόεβγκραντ .

Το 2018, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο  Γκότσε Ντέλτεφ αυτοπροσδιορίστηκε ως Βούλγαρος. 

Χθες, 2 Φεβρουαρίου 2022, παραδόξως, ο συμπρόεδρος της Ιστορικής Επιτροπής της σλαβομακεδονικής πλευράς Ντράγκι Γκεόργκιεφ κάλεσε τη Μικτή Επιτροπή Ιστορικών Υποθέσεων να παγώσει τις δραστηριότητές της για δύο χρόνια.

Μέρες νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο ομόλογός του Κοβάτσεφσκι συμφώνησαν να έχουν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις της επιτροπής μέχρι τα τέλη Μαΐου .

Κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού έργου απαντώντας σε ερώτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών μας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται ένας κοινός εορτασμός για την επέτειο της γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ.

News.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr