Ο Πούτιν προτρέπει για άμεση ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ


Φεβρουάριος 15, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Η Ρωσία θέλει το ζήτημα της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον με ειρηνικά μέσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Ακούμε ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη σήμερα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε αυτή τη θέση. Και αμέσως λένε ότι δεν θα τη δεχτούν αύριο. Θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τώρα, αμέσως τώρα, στο εγγύς μέλλον κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης διαδικασία με ειρηνικά μέσα. Προχωράμε από αυτό και ελπίζουμε ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους εταίρους μας», είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος τόνισε ότι η αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για το μέλλον δεν αλλάζει τίποτα για τη Ρωσία στην ιστορική προοπτική. Επεσήμανε επίσης την αναξιοπιστία των διαβεβαιώσεων δυτικών συναδέλφων για το θέμα αυτό.

«Λένε ότι τα επόμενα χρόνια η Ουκρανία δεν θα είναι στο ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει «λένε»; Εσύ και εγώ πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει «λέω» στις διακρατικές σχέσεις. Μας λένε εδώ και 30 χρόνια ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ καθόλου ούτε «ένα εκατοστό προς τα ρωσικά σύνορα». Και σήμερα βλέπουμε τις υποδομές του ΝΑΤΟ ακριβώς στο σπίτι μας. Επιπλέον, συζητείται το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

«Λένε ότι αυτό δεν θα συμβεί αύριο Και πότε; τι αλλάζει αυτό για εμάς από ιστορική προοπτική; Απολύτως τίποτα».

 

Ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας

 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ρωσικά προσχέδια συμφωνιών για εγγυήσεις ασφαλείας που η Μόσχα αναμένει από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.

 Δύο συμφωνίες -με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη της συμμαχίας- συνεπάγονται, μεταξύ άλλων, την άρνηση επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να δεχθεί την Ουκρανία σε αυτό, καθώς και την εισαγωγή περιορισμών στην ανάπτυξη σοβαρών επιθετικών όπλων, ιδίως πυρηνικά. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι διαβουλεύσεων σε διάφορες μορφές, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συμφωνίες.

Τη Δευτέρα, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσει τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για μακροπρόθεσμες, νομικά εκτελεστές εγγυήσεις ασφαλείας. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έδωσαν αρνητική απάντηση στις βασικές ανησυχίες της Ρωσίας, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στο εποικοδομητικό μέρος των απαντήσεων. Πρόκειται για συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, καθώς και μια ολόκληρη σειρά προτάσεων για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στρατιωτικής διαφάνειας.

tass.ru


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr