Η Ουκρανία κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία


Φεβρουάριος 24, 2022. Ελλάδα.

Κίεβο.

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία.

Αυτό ανέφερε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ σε δήλωσή του σήμερα στην Πρεσβεία στην Άγκυρα, αναφέρει η Ukrinform .

"Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Κάνω έκκληση στον τουρκικό λαό και τις τουρκικές αρχές να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ζητούμε να κλείσει ο εναέριος χώρος, να κλείσει η δίοδος μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα το οποίο στάλθηκε στην Τουρκία», είπε ο Μποντνάρ.

Ο πρεσβευτής ζήτησε επίσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των περιουσιακών της στοιχείων στην Τουρκία και να αποτραπεί η Ρωσία από το να κερδίσει χρήματα από τον πόλεμο.

«Η στρατιωτική υποστήριξη για αμυντικά όπλα, η οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη είναι σημαντική για εμάς. Σας προτρέπω να βοηθήσετε τους πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται επί του παρόντος στην Τουρκία και χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια και προστασία», είπε ο πρεσβευτής.

Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των Στενών φαίνεται αδύνατο, καθώς η Ρωσία, ως κράτος της Μαύρης Θάλασσας, δεν μπορεί να της αρνηθεί η πρόσβαση στα στενά βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ. Επομένως, το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία θα έμοιαζε με παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ταυτόχρονα, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως αναφέρεται από μια σειρά από χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει μέτρα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες στις συνομιλίες με τη Μόσχα ως αναποτελεσματικές.


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr