Λιβύη: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν υποστηρίζει κυβέρνηση με τον νέο πρωθυπουργό


Φεβρουάριος 16, 2022. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Ενώ ο επικεφαλής της νέας λιβυκής κυβέρνησης, που διορίστηκε από το κοινοβούλιο, Φατχί Μπασάγκα (φωτό), συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι Λίβυοι εξεπλάγησαν από μια έντονη διαφωνία εντός του Κρατικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου σχετικά με τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, 54 μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου (από τα 145 μέλη) εξέδωσαν δήλωση με την οποία απορρίπτουν τον σχηματισμό νέας λιβυκής κυβέρνησης και τη συνταγματική τροποποίηση που ανοίγει το δρόμο για εκλογές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ομάδα του πολιτικού Ισλάμ, με την επιρροή της στο συμβούλιο, με επικεφαλής ένα μέλος της τρομοκρατικής Αδελφότητας, τον Χαλέντ αλ Μάσρι, προκάλεσε εμπόδια στην πρόσφατη συνεννόηση του συμβουλίου με το Κοινοβούλιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από 75 μέλη του Κρατικού Συμβουλίου.

Και 75 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει σε δήλωση ότι η ψηφοφορία του κοινοβουλίου για τη συνταγματική τροποποίηση ήρθε με συναίνεση μεταξύ των επιτροπών του οδικού χάρτη των δύο Βουλών και συνέπεσε με την επιλογή νέου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις αρχικές συμφωνίες.

Η δήλωση των 54 μελών έρχεται να μπερδέψει, σύμφωνα με ειδικούς, αυτή τη συναίνεση, λέγοντας σε δήλωσή τους ότι η συνταγματική τροποποίηση είναι μια «ημιτελής διαδικασία μέχρι να ψηφιστεί από το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας» και ότι οι όροι της τροπολογίας παραβιάζει το άρθρο 12 της Πολιτικής Συμφωνίας και το άρθρο 36 της Συνταγματικής Διακήρυξης, το οποίο προέβλεπε την ψήφο των δύο τρίτων των μελών και όχι την προβλεπόμενη πλειοψηφία.

Το Κρατικό Συμβούλιο σχηματίστηκε με βάση τη Συμφωνία Σκιράτ του 2015 και περιλαμβάνει μέλη που ήταν στο προηγούμενο Γενικό Εθνικό Συνέδριο, το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο της Αδελφότητας.

 

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

 

Σύμφωνα με τον Λίβυο πολιτικό αναλυτή, Αμπντούλ Ματζίντ αλ Χαντάρ, η εικόνα της κατάστασης στην Τρίπολη είναι ασαφής, «από τη μια πλευρά, ο νέος επικεφαλής της ορισθείσας κυβέρνησης  Φατχί Μπασάγκα επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, χωρίς να καταφύγουν σε όπλα, και από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός,  Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, και ορισμένα μέλη της Εθνοσυνέλευσης κάνουν το αντίθετο από αυτό που βλέπουν οι Μπασάγκα και τα υπόλοιπα μέλη του Κρατικού Συμβουλίου υπέρ της συμφωνίας με το Κοινοβούλιο».

Ο νομικός, επίσης, εμπειρογνώμονας, Σαλάχ αλ Ντιν αλ Σαρίφ,  παρά τη μεγάλη συναίνεση και την ευρεία υποστήριξη για την αλλαγή της κυβέρνησης και το διεθνές ενδιαφέρον για την ανάληψη μιας νέας κυβέρνησης από τον Φατχί Μπασάγκα, τα τοπικά εμπόδια δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της αλλαγής.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Επιτροπής 5χ5 της δυτικής Λιβύης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου  με τις εντάσεις που δημιουργούνται στην πολιτική σκηνή.
Η επιτροπή κάλεσε όλα τα τοπικά και διεθνή κόμματα να επισπεύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, τις οποίες θεωρεί ως την πραγματική αρχή για να φέρει τη χώρα σε ασφάλεια, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσής τους.

 

Sky News Arabia, Libya Akhbar,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr