Η Βουλγαρία ζητάει αποζημίωση για τα αμερικανικά μαχητικά F-16

 Η βουλγαρική τηλεόραση Nova αναφέρθηκε εκτενώς στην καθυστέρηση της παράδοσης των F-16


Φεβρουάριος 19, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για πιθανή αποζημίωση για την καθυστέρηση στην παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-16 Block 70.

Αυτό ανακοίνωσε στο βουλγαρικό κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πιθανή ματαίωση της παραγγελίας των αεροσκαφών, αναφέρει το Dariknews.bg .

Πριν από μία εβδομάδα, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στο πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

«Αυτή η δυσμενής καθυστέρηση θα επηρεάσει όλες τις χώρες που συμμετέχουν επί του παρόντος σε αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε η διπλωματική αποστολή.

Ενώπιον των βουλευτών, ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν οι συμφωνίες είναι διακυβερνητικές, κοινή πρακτική είναι οι κυβερνήσεις να προσεγγίζουν η μία την άλλη με εμπιστοσύνη. Δηλαδή, εγγυητής της σύμβασης για την προμήθεια των F-16 «Block» 70 είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η καθυστέρηση παράδοσης των αεροσκαφών οφείλεται στις
συνέπειες του Covid 19, διευκρίνισε η αμερικανική πρεσβεία

Σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή μη εκτέλεσης, η κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σαν να είχε συναφθεί η σύμβαση για τις ανάγκες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι τυπικοί γενικοί όροι σε αυτό το είδος σύμβασης είναι ότι ο αγοραστής μπορεί να ακυρώσει την αγορά ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να συμβουλεύει τον αγοραστή για πιθανές καθυστερήσεις», δήλωσε ο Γιάννεφ.

Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσκεψη ειδικών του υπουργείου Άμυνας. 

«Θα γίνουν επίσης συνομιλίες τηλεδιάσκεψης για να διευκρινιστούν οι πιθανές αποζημιώσεις που μπορεί να λάβει η Βουλγαρία έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της καθυστέρησης των μαχητικών».

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καταγγελία της σύμβασης προμήθειας αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες της καθυστέρησης και τις πιθανές κινήσεις μας. Ούτε αναθεωρείται εύκολα, γιατί εκτός από την παράδοση των αεροπλάνων πρόκειται και για τη συντήρηση του εξοπλισμού», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr